W czasie sezonu owocowego zawsze staram się zamrozić choć kilka porcji na zapas, na długie jesienne wieczory. Jak dobrze wiecie, nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na jogurt z owocami, orzeźwiający koktajl czy chociażby owocowe lody. Jeżeli nie zdążyliście zrobić własnych zapasów, śmiało korzystajcie z mrożonek dostępnych w sklepach – to pełnowartościowe produkty!
Dlaczego warto używać mrożonek?
Mrożenie to naturalny i trwały sposób utrwalania żywności.
Mrożonki nie tracą witamin – są produkowane już w kilka godzin po zerwaniu – dzięki czemu zachowują dużo wartości odżywczych.
Podczas przetwarzania mrożonych owoców utrata witamin jest mniejsza, niż przy przetwarzaniu świeżych owoców.
W zamrażalniku wytrzymają od 8 do 12 miesięcy.
Uzupełniają nasz organizm w suplementy witaminowo-mineralne w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze rodzime warzywa i owoce nie są pełnowartościowe.
Kupując mrożonki kupujemy gotowy produkt, bez szypułek czy ogonków, dzięki czemu oszczędzamy pieniądze.
Wszystkie mrożonki zostały wcześniej umyte czy obrane ze skórki, dzięki czemu oszczędzamy czas.
Czy wiecie, że Polacy spożywają mniej mrożonek niż mieszkańcy innych państw Unii Europejskiej? Według ekspertów to przyczyna niewiedzy na temat produktów mrożonych. Pora to zmienić i docenić mrożone warzywa oraz owoce! Zachęcam do wypróbowania przepisu z użyciem mrożonek – zupy krem z mrożonego groszku.
2 komentarze
Aneta Dudkiewicz
01/03/2017 at 22:16Witaj Bazylio :)Bardzo fajny wpis. Ja również przekonałam się do mrożonych warzyw czy owoców. Są zdrowe, dostępne cały rok no i wygodne. Własnie z tym wygodnictwem usłyszałam kiedyś dziwną opinię, że ludzie korzystający z mrożonek idą na łatwiznę, ale ja się z tym nie zgadzam , jest tak jak piszesz. Pozdrawiam serdecznie
Kasia Nowakowska
02/03/2017 at 11:23Podobnie jest z przyprawami, na przykład gotowymi mieszankami – co zmieszane to wydaje się szkodliwe, a nikt nie patrzy na skład. Takimi wpisami warto odczarowywać niektóre produkty 🙂 Pozdrawiam!