Boże Narodzenie/ Inspiracje/porady/ Lifestyle

Potrawy wigilijne. Karp. Kompot z suszu. Pierwsza gwiazdka.

Sen do południa, pakowanie ostatnich prezentów, oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę i kolację – tak mniej więcej wygląda u mnie 24 dzień grudnia.

kaboompics.com_Snow On A Pine Tree BranchTradycją w moim domu były zawsze dwie wigilie – u jednych dziadków i drugich. Z każdej z nich w pamięć zapadły mi zupełnie inne dania, smaki, wspomnienia. Co roku u babci na wsi jest kultowy grzybowy barszcz, za to na drugiej kolacji mogę cieszyć się niepowtarzalnym smakiem doskonale wysmażonego karpia, przyrządzonego przez dziadka (jest zapalonym wędkarzem!).

Pierwszą wigilię na wsi pamiętam bardziej z dzieciństwa, kiedy na święta przyjeżdżało się zazwyczaj na kilka dni. Cukierki sople z choinek, które znikały w mig biorąc pod uwagę ilość wnuków, wata rozłożona na gałązkach imitująca śnieg oraz spacery po gospodarstwie, aby opłatkiem podzielić się ze zwierzętami. Wierzy się, że nakarmienie domowych zwierząt opłatkiem uchroni je przed wszelkimi chorobami.
Drugą wigilię kojarzę z prezentami, kolędami śpiewanymi przy stole, sutą zastawą, siankiem pod obrusem czy pustym talerzykiem dla wędrowca. O i z owocami w occie! Każdy z gości dostaje do dziś łuskę karpia do portfela, aby zapewnić finansowe powodzenie.

Te dziecięce wigilie były bardziej magiczne. Jednak każda z wizyt do tej pory daje wspaniałą moc. Moc życzeń. Wzruszenie, łzy, słowa szczerości. Czas na refleksję.

kaboompics.com_Woman Preparing Christmas Table

kaboompics.com_Little Christmas Gift on the PlateOstatnio w sieci znalazłam dyskusję dotyczącą wprowadzenia nowoczesności, niestandardowych dań na wigilijną kolację. Jestem za, jednak tylko wtedy, kiedy wigilię będę przyrządzać sama. W tej chwili chcę docenić smak babci, dziadka i czerpać przyjemność z tradycyjnej kuchni polskiej, do jakiej mi jeszcze daleko. W ramach kultywowania smaków zrobiłam dla Was listę dań, które najczęściej goszczą na stołach – ciekawa jestem co możecie dodać od siebie? Ja dodam sernik! 🙂 A na drugi dzień świąt obowiązkowo na stole pojawiają się u mnie pieczone mięsa, flaczki i bigos z kiełbasą. #omnomnom 🙂

Czym zastawiony jest wigilijny stół?

  1. Zupa grzybowa
  2. Barszcz czerwony i uszka z grzybami
  3. Karp smażony/karp w galarecie/karp po żydowsku
  4. Pierogi z kapustą i grzybami
  5. Sałatka śledziowa/śledź
  6. Ryba „po grecku”
  7. Kapusta z grochem
  8. Kluski z makiem
  9. Kutia
  10. Kompot z suszu
  11. Makowiec
  12. Piernik

*** Wszystkie linki do przepisów pochodzą od znajomych blogerów, także śmiało bierzcie i dzielcie się nimi wszyscy. Smacznego! 🙂

kaboompics.com_Christmas CookiesZastanawia mnie jak to jest w Waszych domach. Czy tradycja sianka pod obrusem, bądź pustego talerzyka nadal jest kultywowana? Czy na stole jest 12 wigilijnych dań, które symbolizują apostołów i według porzekadeł dają szczęście w życiu?

P.S. Mam ukochaną, ulubioną, świąteczną piosenkę… Posłuchacie? Lubię ją śpiewać na głos 🙂 KLIK!

 

 

Może ci się spodobać

7 komentarzy

  • Reply
    Najlepsze przepisy z blogów #3 | Boże Narodzenie - kuchniabazylii.pl
    20/12/2016 at 08:36

    […] Zebrałam dla Was inspirujące mnie przepisy na ten świąteczny czas – po przejrzeniu zdjęć ślinka mi cieknie i nie mogę doczekać się sobotniego wieczoru 🙂 Natomiast jeżeli szukacie przepisów na 12 tradycyjnych, wigilijnych dań, zajrzyjcie tu. […]

     
  • Reply
    kwiatkosia/aaa
    03/01/2015 at 19:25

    http://veggieappetizing.blogspot.com zapraszam serdecznie na mojego nowego bloga 🙂

     
  • Reply
    Edyta Kondrat
    29/12/2014 at 15:00

    U mnie jest raczej 12 wigilijnych dań 🙂 w tym roku było 13. Uwielbiam
    tradycyjne dania i jeżeli wprowadzam coś nowego to na zasadzie jednego
    dania, by nie zaburzyć tej harmonii. Sianko jest, dodatkowe nakrycie
    także 🙂

     
  • Reply
    Donata
    18/12/2014 at 19:43

    super post :)) u nas często są też krokiety z kapustką i grzybami, mniam! 🙂

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/12/2014 at 07:59

      Kocham krokiety z barszczem 🙂 Też się pojawiają u mnie.

       
  • Reply
    soulstorm-everywhere
    17/12/2014 at 17:17

    u mnie jeszcze dodatkowo są pierogi ruskie, ziemniaki duszone z cebulą i marchewką do ryby. i smak świąt to indyk robiony przez Mamę i Tatę z nadzieniem przekazanym przez Babcię, poezja 🙂

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/12/2014 at 07:59

      Pamiętam, że pierogów ruskich kiedyś nie lubiłam, bardzo. W tej chwili mogę się zajadać tylko nimi 🙂 A jakie nadzienie do indyka – z czego?

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top