Obiady

Śmietanowy sos grzybowy

Śmietanowy sos grzybowy to idealna propozycja obiadu po grzybobraniu. Przygotowuje się go bardzo łatwo i każdy z Was jest w stanie go zrobić. Wystarczy oczyścić, podsmażyć grzybki i doprawić. Ten sos jest niesamowicie aromatyczny i kremowy, spróbujcie 🙂


Swój śmietanowy sos grzybowy podałam razem z ugotowanymi ziemniakami. Śmiało możecie sos serwować również do upieczonych mięs czy placków ziemniaczanych. Zapraszam serdecznie na przepis!


Zastanawiam się, jakie dania z grzybów najchętniej przygotowujecie? 🙂 Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podzielicie się ze mną przepisami w komentarzu – chętnie wypróbuję.


Zobaczcie też:

Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić?

Risotto z suszonymi grzybami

Grzybki marynowane

 


Przepis na śmietanowy sos grzybowy

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 400 g świeżych grzybów (użyłam prawdziwków i podgrzybków)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szklanka wody
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • śmietanka do sosów 12% - 250 ml
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przepis

1

Grzyby oczyszczamy, delikatnie płuczemy, aby pozbyć się pozostałych zanieczyszczeń i odkładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Kroimy w plastry.

2

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, po czym dodajemy posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy do zrumienienia.

3

Następnie na patelnię dodajemy grzyby i podsmażamy je na dużym ogniu na rumiano, około 10 minut.

4

Całość zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy około 20 minut.

5

Kiedy wytworzy się dość gęsty sos, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy na patelnię śmietankę, dokładnie mieszając całość.

6

Doprawiamy solą i pieprzem. Sos podałam z ziemniakami, posypany natką pietruszki.

Może ci się spodobać

9 komentarzy

  • Reply
    Jan
    13/10/2017 at 08:32

    Już nabrałem ochoty na sos grzybowy. Akurat mam w zamrażarce grzybki, więc już wiem co dzisiaj na obiad 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      13/10/2017 at 10:21

      Smacznego! 🙂

  • Reply
    KOZIOL
    06/10/2017 at 13:20

    Mniam! 🙂 aż naszła mnie ochota na kopytka w sosie grzybowym. Ale niestety nie mam grzybów… 🙁

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      06/10/2017 at 13:29

      Też bym takie zjadła… 🙂 Mniam!

  • Reply
    ania
    06/10/2017 at 09:46

    pyszny sos, obowiązkowy w mojej kuchni

  • Reply
    sandri
    28/09/2017 at 15:18

    W tym roku grzybów jest bez liku. Wykorzystam pomysł na sosik.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      28/09/2017 at 16:51

      Daj znać jak zrobisz 🙂

  • Reply
    Zuza
    26/09/2017 at 10:40

    nie ma sezonu bez sosu grzybowego! co to to nie! 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      26/09/2017 at 10:52

      Zgadzam się! 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top