Śmietanowy sos grzybowy to idealna propozycja obiadu po grzybobraniu. Przygotowuje się go bardzo łatwo i każdy z Was jest w stanie go zrobić. Wystarczy oczyścić, podsmażyć grzybki i doprawić. Ten sos jest niesamowicie aromatyczny i kremowy, spróbujcie 🙂
Swój śmietanowy sos grzybowy podałam razem z ugotowanymi ziemniakami. Śmiało możecie sos serwować również do upieczonych mięs czy placków ziemniaczanych. Zapraszam serdecznie na przepis!
Zastanawiam się, jakie dania z grzybów najchętniej przygotowujecie? 🙂 Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podzielicie się ze mną przepisami w komentarzu – chętnie wypróbuję.
Zobaczcie też:
Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić?
Risotto z suszonymi grzybami
Grzybki marynowane
Przepis na śmietanowy sos grzybowy
Drukuj przepisSkładniki
- 400 g świeżych grzybów (użyłam prawdziwków i podgrzybków)
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka oleju rzepakowego
- szklanka wody
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- śmietanka do sosów 12% - 250 ml
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Przepis
Grzyby oczyszczamy, delikatnie płuczemy, aby pozbyć się pozostałych zanieczyszczeń i odkładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, po czym dodajemy posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy do zrumienienia.
Następnie na patelnię dodajemy grzyby i podsmażamy je na dużym ogniu na rumiano, około 10 minut.
Całość zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy około 20 minut.
Kiedy wytworzy się dość gęsty sos, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy na patelnię śmietankę, dokładnie mieszając całość.
Doprawiamy solą i pieprzem. Sos podałam z ziemniakami, posypany natką pietruszki.
9 komentarzy
Jan
13/10/2017 at 08:32Już nabrałem ochoty na sos grzybowy. Akurat mam w zamrażarce grzybki, więc już wiem co dzisiaj na obiad 😉
Kasia Nowakowska
13/10/2017 at 10:21Smacznego! 🙂
KOZIOL
06/10/2017 at 13:20Mniam! 🙂 aż naszła mnie ochota na kopytka w sosie grzybowym. Ale niestety nie mam grzybów… 🙁
Kasia Nowakowska
06/10/2017 at 13:29Też bym takie zjadła… 🙂 Mniam!
ania
06/10/2017 at 09:46pyszny sos, obowiązkowy w mojej kuchni
sandri
28/09/2017 at 15:18W tym roku grzybów jest bez liku. Wykorzystam pomysł na sosik.
Kasia Nowakowska
28/09/2017 at 16:51Daj znać jak zrobisz 🙂
Zuza
26/09/2017 at 10:40nie ma sezonu bez sosu grzybowego! co to to nie! 🙂
Kasia Nowakowska
26/09/2017 at 10:52Zgadzam się! 🙂