Zupa krem z kukurydzy jest moją propozycją szybkiej kolacji na jesienne wieczory. Zupę przygotowuje się około 20 minut, jest wspaniale rozgrzewająca oraz sycąca. Dodatkowo posiada piękny kolor, dzięki któremu wspaniale prezentuje się w naczyniu.
Zupę oczywiście możecie podawać ulubionymi dodatkami, jak grzanki, pestki dyni, pestki słonecznika czy też z groszek ptysiowy. Aby podkręcić smak zupy, dodatkowo, zamiast śmietany, dodałam do niej odrobinę kremowego, koziego sera oraz natkę pietruszki.
Dla tych co nie przepadają za ostrymi smakami, zalecam zmniejszyć proporcje przypraw o połowę 🙂 Po pierwszej łyżce nie czuć pikanterii, ale uwydatnia się ona po chwili.
Zobacz także przepisy na inne zupy krem:
Zupa krem z batatów i papryki
Zupa krem z mrożonego groszku
Zupa krem cebulowa
Przepis na krem z kukurydzy
Drukuj przepisSkładniki
- łyżka masła
- średnia cebula
- średnia marchewka
- 2 puszki kukurydzy
- 1 -1,5 l bulionu (jeżeli nie macie, użyjcie kostki rosołowej)
- duża szczypta suszonej chilli
- szczypta gałki muszkatołowej
- mała szczypta curry
- pieprz i sól do smaku
- groszek ptysiowy, natka pietruszki, kremowy serek kozi do podania
Przepis
W garnku na maśle podsmażamy posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plastry. Kiedy się zeszklą, dodajemy do nich kukurydzę (bez zalewy z puszki).
Całość zalewamy gorącym bulionem, taka ilość aby zakryć warzywa (tak ponad 1 cm) i doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia.
Następnie blendujemy wszystkie składniki. Doprawiamy papryką, gałką, curry oraz pieprzem i solą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie serek kozi, natka pietruszki i groszek ptysiowy.
1 komentarz
justyna Mróz
24/03/2019 at 19:12Fajny przepis, koniecznie muszę wypróbować :d
Pozdrawiam,