Sałatka ryżowa z rybą wędzoną, na imprezie rodzinnej czy posiadówce znajomych, na pewno szybko zniknie ze stołu. Takie „śmieciówki” uwielbia każdy, tym bardziej, że doprawione są majonezem i smakują naprawdę dobrze. W mojej wersji sałatki ryżowej z rybą, znajdziecie kukurydzę, którą uwielbiam, ogórki konserwowe i paprykę. Oczywiście według upodobań doprawiam ją dość obficie pieprzem i solą.
Takie sałatki też czasem przygotowuję na lunch do pracy, jednak wtedy wykorzystuję do sałatki inny rodzaj ryżu – parboiled, który nie wchłania „soków” z pozostałych składników i sałatka nie jest przeleżała, tylko bardzo świeża.
Zobacz też przepisy na:
Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem
Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem
Ekspresowa sałatka z tuńczykiem
Przepis na sałatkę wędzoną z rybą
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g ryżu (najlepiej parboiled)
- 4 ogórki konserwowe
- połowa papryki czerwonej
- pół puszki kukurydzy
- 100 g wędzonej ryby
- czubata łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Ryż gotujemy i studzimy. Przesypujemy do miski. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Z ryby pozbywamy się ości (jeżeli nie używamy fileta).
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
Porady
Oczywiście proporcje sałatki możecie dowolnie zmieniać, w zależności od tego, jakie składniki najbardziej lubicie.
2 komentarze
Zbyszek
03/09/2020 at 20:19Właśnie tego szukałem. Zdecydowana większość sałatek jest z wędzoną makrelą a mi zostało pół wędzonego pstrąga. Bardzo prosta i pyszna sałatka. Zdecydowanie polecam.
Kasia Nowakowska
05/09/2020 at 09:48Dziękuję za opinię 🙂 Na zdrowie!