Na szybko/ Sałatki

Sałatka ryżowa z rybą wędzoną

Sałatka ryżowa z rybą wędzoną, na imprezie rodzinnej czy posiadówce znajomych, na pewno szybko zniknie ze stołu. Takie “śmieciówki” uwielbia każdy, tym bardziej, że doprawione są majonezem i smakują naprawdę dobrze. W mojej wersji sałatki ryżowej z rybą, znajdziecie kukurydzę, którą uwielbiam, ogórki konserwowe i paprykę. Oczywiście według upodobań doprawiam ją dość obficie pieprzem i solą.


Takie sałatki też czasem przygotowuję na lunch do pracy, jednak wtedy wykorzystuję do sałatki inny rodzaj ryżu – parboiled, który nie wchłania “soków” z pozostałych składników i sałatka nie jest przeleżała, tylko bardzo świeża.


Zobacz też przepisy na:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem

Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem

Ekspresowa sałatka z tuńczykiem

Przepis na sałatkę wędzoną z rybą

Drukuj przepis
Porcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g ryżu (najlepiej parboiled)
  • 4 ogórki konserwowe
  • połowa papryki czerwonej
  • pół puszki kukurydzy
  • 100 g wędzonej ryby
  • czubata łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Ryż gotujemy i studzimy. Przesypujemy do miski. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Z ryby pozbywamy się ości (jeżeli nie używamy fileta).

2

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.

Porady

Oczywiście proporcje sałatki możecie dowolnie zmieniać, w zależności od tego, jakie składniki najbardziej lubicie.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top