Od dawna chciałam upiec swój własny chleb. Udał się, cudowny na ciepło, z masłem 🙂 Inspirowałam się przepisem na chleb z serem z książki Kuchnia Polska.
Składniki (forma keksowa)
– 0,5 kg mąki pszennej
– łyżeczka drożdży
– jajko
– 300 ml wody
– szczypta soli
– szczypta cukru
– szczypta ziół prowansalskich
– 15g sera żółtego pokrojonego w kostkę
– olej rzepakowy do posmarowania formy
Z łyżki mąki, drożdży, szczypty cukru i kilku łyżek wody tworzymy zaczyn. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn będzie gotowy, do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wodę, zaczyn, sól, zioła. Wyrabiamy ciasto na gładko. Następnie dodajemy kostki sera i łączymy je z ciastem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut – powinno powiększyć dwukrotnie swoją objętość.
Formę do chleba smarujemy olejem, po czym wkładamy do niej ciasto.
Nastawiamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i wstawiamy do pieczenia na około 30-40 minut – do zrumienienia skórki.
Smacznego!
2 komentarze
dorotka
13/10/2018 at 14:19chlebek właśnie upieczony, jest pyszny😊pozdrawiam
Kasia Nowakowska
17/10/2018 at 19:48Smacznego! 🙂