Nigdy nie byłam mistrzynią słodkich wypieków. Wczoraj miałam podejście do prawdziwych, babcinych pączków, jednak ciasto nie wyrosło tak jak trzeba. Dziś, postanowiłam poszukać ekspresowego i łatwego przepisu. No i jest! 🙂 Znalazłam świetną recepturę na Wielkim Żarciu. Palce lizać! No i czas wykonania, dosłownie 30 minut i mamy czubaty talerz pączusiów 🙂 To idealny przepis dla osób początkujących, które nie mają cierpliwości, czasu czy umiejętności do wykonania tradycyjnych pączków. To przepis idealny na imprezy, rodzinne spotkania oraz „na coś na słodko” na co dzień. Spróbujcie raz, a będziecie zdecydowanie chętniej wracać do tego przepisu. Dajcie znać jak Wam wyszło. Smacznego! Zachęcam Was także do zrobienia faworków z ciasta francuskiego, do których znajdziecie link niżej – są smaczne, szybkie w przygotowaniu, proste, no i zdecydowanie mniej kaloryczne od tradycyjnych.
Zobacz też:
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki
– 400g waniliowego serka homogenizowanego
– 3 jajka
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 kostki smalcu
– cukier puder do posypania
Smalec rozpuszczamy w głębokim garnku. Następnie mieszamy w misce wszystkie składniki, aby powstała jednolita konsystencja. Na rozgrzany tłuszcz, kładziemy łyżką ciasto, przewracając je tak, aby uformować kulki.
Pamiętajcie, aby tłuszcz nie był zbyt gorący. Pączki muszą się usmażyć, nie spalić.
Smacznego!
1 komentarz
Justyna Żak
25/02/2014 at 22:19smacznie wyglądają:)