Karkówka w suszonych pomidorach to danie, które polubicie od pierwszego zrobienia. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Karkówka po przygotowaniu jest miękka oraz soczysta. Doskonale sprawdzi się także na drugi dzień, po odgrzaniu. Można ją z powodzeniem zrobić dzień wcześniej przed uroczystym obiadem. Mięso podałam z kaszą oraz surówką z marchewki. Palce lizać! Jeśli szukacie inspiracji obiadowych, zajrzyjcie na stronę Fajne Gotowanie, gdzie znajdziecie sporo ciekawych przepisów 🙂
Zobaczcie inne dania z karkówki:
Zapiekana karkówka po flisacku
Przepis na karkówkę w suszonych pomidorach
Drukuj przepisSkładniki
- 600 g karkówki
- 20 suszonych pomidorów w zalewie
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 2 łyżeczki majeranki
- 2 łyżeczki tymianku
- 500 ml bulionu
- sól i pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Przepis
Karkówkę kroimy w plastry. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Pomidory kroimy na cieńsze kawałki. Czosnek kroimy w plastry, a cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów i smażymy plastry karkówki z obu stron do zrumienienia. Następnie przekładamy mięso do głębszego naczynia.
Na patelnię wrzucamy czosnek, cebulę, majeranek i tymianek. Smażymy kilka minut do zeszklenia. Dodajemy do karkówki.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dorzucamy suszone pomidory, dusimy pod przykryciem 30 minut.
Po tym czasie odkrywamy karkówkę i gotujemy jeszcze około 10 minut, aby woda z sosu odparowała. Podajemy posypane natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.
0 komentarzy