Karkówka z pieczarkami to przepysznie przygotowane mięso, które doskonale komponuje się z ziemniakami oraz kaszą. Jest to taki przepis, który możecie przygotować jeden dzień przed uroczystą wizytą rodziny czy gości. Karkówka z pieczarkami w dzień przygotowania oraz na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Jako dodatek zachęcam podać do niej ogórki kiszone lub korniszony. Przygotowanie tego przepisuj nie zajmuje wiele czasu, a także nie wymaga od Was wielu czynności. Całość przygotowujecie w jednym naczyniu – albo dużej, głębokiej patelni, albo dość płaskim garnku. Mam nadzieję, że przepis na soczystą karkówkę z pieczarkami przypadnie Wam do gustu.
Zobacz też:
Zapiekana karkówka po flisacku
Karkówka w sosie własnym
Prosty gulasz wieprzowy
Przepis na karkówkę z pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g karkówki
- 2 łyżki oleju
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki bulionu (możecie użyć kostki rosołowej)
- 10-15 pieczarek
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do ozdoby
Przepis
Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Mięso podsmażamy na oleju do zrumienienia z obu stron. W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki.
Następnie na patelnie dodajemy cebulę posiekaną w pióra i posiekany czosnek. Smażymy, aż cebula trochę się zarumieni.
Po czym całość podlewamy bulionem, dodajemy pokrojone pieczarki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przykrywamy całość pokrywą na około 15 minut, dusimy tak do momentu, aż pieczarki stracą objętość.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy kolejne 15 minut.
Kiedy koncentrat wymiesza się dokładnie z bulionem, odlewamy odrobinę tego powstałego sosu z mięsa do połowy szklanki. Do odlanego sosu dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie dodajemy go do mięsa, dokładnie mieszając, aby zagęścić danie.
Gotujemy kolejne 10-15 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz podajemy z ulubionymi dodatkami, posypane natką pietruszki.
3 komentarze
Marek
27/10/2018 at 19:50Wspaniała potrawa, dziś robię ją po raz czwarty 😀 Pozdrawiam wszystkich smakoszy ❤️
Kasia Nowakowska
30/10/2018 at 20:15Dziękuję i smacznego 🙂
Dobra Restauracja w centrum
16/07/2018 at 08:31Wygląda przepysznie, uwielbiam karkówkę, a w takim sosie musi być po prostu przepyszna, zapisane !