Dania z wieprzowiną/ Mięsa/ Obiady

Karkówka z pieczarkami

3.8/5 - (36 )

Karkówka z pieczarkami to przepysznie przygotowane mięso, które doskonale komponuje się z ziemniakami oraz kaszą. Jest to taki przepis, który możecie przygotować jeden dzień przed uroczystą wizytą rodziny czy gości. Karkówka z pieczarkami w dzień przygotowania oraz na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Jako dodatek zachęcam podać do niej ogórki kiszone lub korniszony. Przygotowanie tego przepisuj nie zajmuje wiele czasu, a także nie wymaga od Was wielu czynności. Całość przygotowujecie w jednym naczyniu – albo dużej, głębokiej patelni, albo dość płaskim garnku. Mam nadzieję, że przepis na soczystą karkówkę z pieczarkami przypadnie Wam do gustu.


Zobacz też:

Zapiekana karkówka po flisacku

Karkówka w sosie własnym

Prosty gulasz wieprzowy

Przepis na karkówkę z pieczarkami

Drukuj przepis
Porcji: 3-5 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 500 g karkówki
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu (możecie użyć kostki rosołowej)
  • 10-15 pieczarek
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do ozdoby

Przepis

1

Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Mięso podsmażamy na oleju do zrumienienia z obu stron. W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki.

2

Następnie na patelnie dodajemy cebulę posiekaną w pióra i posiekany czosnek. Smażymy, aż cebula trochę się zarumieni.

3

Po czym całość podlewamy bulionem, dodajemy pokrojone pieczarki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przykrywamy całość pokrywą na około 15 minut, dusimy tak do momentu, aż pieczarki stracą objętość.

4

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy kolejne 15 minut.

5

Kiedy koncentrat wymiesza się dokładnie z bulionem, odlewamy odrobinę tego powstałego sosu z mięsa do połowy szklanki. Do odlanego sosu dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie dodajemy go do mięsa, dokładnie mieszając, aby zagęścić danie.

6

Gotujemy kolejne 10-15 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz podajemy z ulubionymi dodatkami, posypane natką pietruszki.

  
    

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Marek
    27/10/2018 at 19:50

    Wspaniała potrawa, dziś robię ją po raz czwarty 😀 Pozdrawiam wszystkich smakoszy ❤️

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      30/10/2018 at 20:15

      Dziękuję i smacznego 🙂

  • Reply
    Dobra Restauracja w centrum
    16/07/2018 at 08:31

    Wygląda przepysznie, uwielbiam karkówkę, a w takim sosie musi być po prostu przepyszna, zapisane !

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top