Sałatka z awokado i jajkiem to moja propozycja lekkiej, zdrowej kolacji lub drugiego śniadania. Przygotujecie ją zaledwie w 10 minut. Jako bazy do takich sałatek najczęściej wykorzystuję mieszanki sałat lub miksy młodych listków. Natomiast sałatka będzie równie smaczna także z rukolą, roszponką czy świeżym szpinakiem.
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Sałatka z owocami i serem pleśniowym
Grillowa sałatka z serem kozim
Sałatka z jajkami przepiórczymi
Przepis na sałatkę z awokado i jajkiem
Drukuj przepisSkładniki
- garść miksu sałat
- połowa awokado
- garść pomidorków koktajlowych
- jajko
- połowa małej czerwonej cebuli
- łyżka ziaren słonecznika/dyni/pinii
- sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu jabłkowego, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy
Przepis
Jajko gotujemy na twardo lub półtwardo.
Miks sałat wykładamy na talerz.
Awokado kroimy w paski, dodajemy do sałaty.
Pomidorki kroimy na pół, cebulę kroimy w plasterki i umieszczamy w talerzu.
Jajko obieramy i kroimy na pół - dodajemy do sałatki.
Posypujemy całość ziarnami i polewamy sosem - sos najlepiej wymieszać w zamkniętym, małym słoiczku.
0 komentarzy