Deser z mleczkiem kokosowym i chia to bardzo smaczna i pożywna przekąska, która nadaje się idealnie do wzięcia „na wynos”. 🙂 Czy to na piknik, czy do pracy, sprawdzi się w każdej sytuacji. Zrobienie deseru zajmuje kilka chwil, jednak nasiona chia z mleczkiem kokosowym należy przygotować kilka godzin wcześniej – nasiona chia muszą napęcznieć. Deser możecie przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami lub też poza sezonem skorzystać z owocowych mrożonek czy musów owocowych.
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Sałatka z owocami i serem pleśniowym
Carpaccio z arbuza z serem feta
Przepis na deser z mleczkiem kokosowym i chia
Drukuj przepisSkładniki
- puszka mleczka kokosowego 400 ml
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki płatków owsianych
- dowolne sezonowe owoce
Przepis
Mleczko przed otwarciem mocno wstrząsamy. Przelewamy do naczynia i dosypujemy nasiona chia. Dokładnie mieszamy. Ostawiamy do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy nasiona chia dobrze napęcznieją są dużo smaczniejsze.
Na dno słoiczka wsypujemy płatki owsiane, następnie masę kokosową z chia oraz ozdabiamy owocami.
0 komentarzy