Grillowa sałatka z serem kozim, lekka, idealna na upalne dni i wieczory. Pasuje do wszelakich mięs z grilla czy na przykład do grzanek czosnkowych zrobionych na ruszcie. Jest bardzo prosta, nie wymaga długiego czasu przygotowywania. Właściwie robi się sama, a ja takie przepisy lubię najbardziej. Nie musicie się także tutaj trzymać ściśle proporcji składników, ona zawsze wyjdzie 🙂 Do swojej sałatki, do posypania użyłam solonych migdałów, ale zachęcam także do użycia innych orzechów, miksu bakalii lub pestek. W każdym wydaniu będzie pycha. Kocham takie sałaty! Jeśli nie przepadacie za smakiem koziego sera, użyjcie fety. Sprawdźcie przepis niżej 🙂
Zobacz też:
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Przepis na grillową sałatkę z serem kozim
Drukuj przepisSkładniki
- mix świeżych listków dowolnych sałat
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- serek kozi
- orzechy/mix pestek do posypania
- SOS: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego/jabłkowego, łyżeczka oregano
Przepis
Sałatę wykładamy na dużym, płaskim półmisku.
Pomidorki kroimy na pół i kładziemy na sałacie.
Czerwoną cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie na cieńsze plasterki. Dodajemy do pozostałych składników.
Serek kozi kroimy/rwiemy w kostkę, rozkładamy na talerzu.
Orzechy/pestki siekamy, posypujemy nimi składniki.
Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nimi tak przygotowaną sałatę.
0 komentarzy