Dania bez mięsa/ Przekąski

Pieczony kalafior w panierce

Przepis na pieczony kalafior w panierce

Pieczony kalafior w panierce może być samodzielną przekąską na co dzień, na imprezę, ale też smacznym i sycącym dodatkiem do obiadu. Kalafior pieczony jest fajną odmianą od klasycznego, gotowanego kalafiora. Panierka do kalafiora składa się w większości z bułki tartej, ale też sera i przypraw. Zachęcam Was do eksperymentowania z przyprawami i bawienia się proporcjami 🙂 Jeśli pieczonego kalafiora podajecie jako przekąskę, warto zaserwować do niego ostry sos, ketchup czy sos czosnkowy. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy z kalafiorem:

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kalafiorem

Sałatka z kalafiorem

Pieczony kalafior z piekarnika

Placuszki z kalafiora

Przepis na pieczony kalafior w panierce

Drukuj przepis
Porcji: blaszka Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • kalafior
  • 3 jajka + 3 łyżki wody
  • PANIERKA:
  • 5 kopiastych łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka soli
  • opcjonalnie szczypta chili

Przepis

1

Kalafiora dzielimy na różyczki podobnej wielkości. W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy kalafiora 5 minut na dużym ogniu. Odcedzamy kalafiora i czekamy, aż ostygnie.

2

Składniki panierki mieszamy ze sobą. Jajka łączymy w misce z wodą i je roztrzepujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

3

Różyczki kalafiora obtaczamy w jajku, a następnie w panierce i odkładamy na blaszkę.

4

Pieczemy w termoobiegu, piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Przepis na pieczony kalafior w panierce
Przepis na pieczony kalafior w panierce
  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    TomaBud
    15/01/2022 at 17:25

    Super przepis 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top