Pieczony kalafior w panierce może być samodzielną przekąską na co dzień, na imprezę, ale też smacznym i sycącym dodatkiem do obiadu. Kalafior pieczony jest fajną odmianą od klasycznego, gotowanego kalafiora. Panierka do kalafiora składa się w większości z bułki tartej, ale też sera i przypraw. Zachęcam Was do eksperymentowania z przyprawami i bawienia się proporcjami 🙂 Jeśli pieczonego kalafiora podajecie jako przekąskę, warto zaserwować do niego ostry sos, ketchup czy sos czosnkowy. Smacznego!
Sprawdź inne przepisy z kalafiorem:
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kalafiorem
Pieczony kalafior z piekarnika
Przepis na pieczony kalafior w panierce
Drukuj przepisSkładniki
- kalafior
- 3 jajka + 3 łyżki wody
- PANIERKA:
- 5 kopiastych łyżek bułki tartej
- 3 łyżki startego parmezanu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka soli
- opcjonalnie szczypta chili
Przepis
Kalafiora dzielimy na różyczki podobnej wielkości. W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy kalafiora 5 minut na dużym ogniu. Odcedzamy kalafiora i czekamy, aż ostygnie.
Składniki panierki mieszamy ze sobą. Jajka łączymy w misce z wodą i je roztrzepujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Różyczki kalafiora obtaczamy w jajku, a następnie w panierce i odkładamy na blaszkę.
Pieczemy w termoobiegu, piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
1 komentarz
TomaBud
15/01/2022 at 17:25Super przepis 🙂