Przystawki/ Wielkanoc

Wegetariański pasztet z cukinii

Wegetariański pasztet z cukinii odkryłam zaledwie kilka tygodni temu. Najbardziej smakuje mi podany na kanapkach z masłem oraz chrzanem. To doskonała propozycja dla osób, które nie spożywają mięsa lub nie przepadają za mięsnymi pasztetami. Zapewniam, że zaskoczy on Waszych gości, jak również domowników. O dziwo, pasztet smakował również mojemu narzeczonemu – naczelnemu mięsożercy, także to jedna z lepszych rekomendacji 🙂 Aby urozmaicić pasztet z cukinii dodałam do niego garść orzechów, które fajnie chrupią i nadają ciekawej struktury. Oczywiście możecie kombinować z różnymi dodatkami – myślę, że doskonała byłaby także żurawina czy na przykład ziarna słonecznika. Przed przygotowaniem pasztetu istotne jest, aby dobrze odsączyć cukinię, aby cała masa nie miała zbyt dużo wody – wtedy pasztet nie zrumieni się odpowiednio i będzie miał strukturę smarowidła. Jednak gdyby tak się zdarzyło, spokojnie możecie zjeść go także w takiej formie, będzie równie smaczny.

Pasztet przygotowałam na wspólnych warsztatach z Michelem Moran, gdzie poznałam przepis na jego pyszną tartę z łososiem.


Zobacz też:

Chipsy z cukinii

Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym

Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami

Wegetariański pasztet z cukinii

Drukuj przepis
Porcji: 10 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 2 małe lub 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść ulubionych orzechów - może być również mieszanka
  • 150 g żółtego sera
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2/3 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
  • papier do pieczenia
  • blaszka keksówka o wymiarach 20x10

Przepis

1

Cukinię kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski i zasypujemy łyżką soli, mieszamy. Czekamy około 20 minut, aż cukinia puści wodę. Po tym czasie cukinię dokładnie odsączamy, wyciskamy cały sok.

2

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce, a orzechy siekamy drobno. Składniki dodajemy do cukinii, po czym dodajemy kolejno: ser, bułkę tartą, kaszę mannę, jajka, olej. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy oregano, pieprzem ziołowym i według uznania solą oraz czarnym pieprzem.

3

Powstała masa powinna być dość zwarta, ale także wilgotna. Jeżeli jest zbyt gęsta, dodajcie odrobinę oleju. Jeżeli jest zbyt lejąca, dodajcie kaszy manny.

4

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę. Pasztet pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach (termoobieg), do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, aby po wyjęciu z formy pasztet się dobrze kroił.

 

Może ci się spodobać

7 komentarzy

  • Reply
    Justyna
    11/04/2018 at 15:11

    Upieklam ten pasztet zamiast z orzechami, z zurawina, jest przepyszny, moja corka zamowila z nim na jutro kanapki do szkoly!!!

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/04/2018 at 11:27

      Cieszy mnie to bardzo 🙂 Pozostaje mi w takim razie przygotować go z żurawiną 🙂

       
  • Reply
    Hania z HAART.pl
    29/03/2018 at 15:42

    A ja zrobiłam (dosłownie wczoraj) pasztet z cukinii, ale bez sera i bułki tartej, za to z marchewką i pieczarkami 🙂
    Wygląda podobnie do Twojego 🙂

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      29/03/2018 at 16:29

      Z dodatkiem marchewki i pieczarek też musiał być pyszny! 🙂 Ja dodałam sera, bo fajnie się przypiekł i trochę wyostrzył smak 🙂

       
  • Reply
    Kamila
    28/03/2018 at 12:49

    Przyznam szczerze, to piąty przepis w ciągu ostatnich 4 dni jaki wykonałam na taki pasztet z cukinii. Jako jedyny mi w końcu zasmakował w 100% . Bardzo dobry przepis, będę polecać. Jako, że jestem dietetykiem takie przepisy dla mnie są na wagę złota. Pozdrawiam!

     
  • Reply
    Olena
    24/03/2018 at 23:17

    A co z serem żółtym? Kiedy dodajemy go do pasztetu z cukinii?

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      25/03/2018 at 13:16

      Razem z bułką tartą i kaszą – rzeczywiście nie uwzględniłam tego w przepisie, poprawiłam już, przepraszam 🙂

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top