Przekąski

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii wymagają od nas sporo czasu, jednak są warte tego smaku. To najdelikatniejsze, najcieńsze i najpyszniejsze chipsy, jakie kiedykolwiek jadłam! Niestety, ale z jednej cukinii wychodzi nam porcja dla jednej osoby, mała miseczka, dlatego nie sprawdzą się one raczej na imprezach, bo przygotowanie ich większej ilości zajęłoby za dużo czasu. Potraktujcie więc chipsy z cukinii, jako zdrową przekąskę w towarzystwie Waszej dwójki lub przekąskę na samotny wieczór 😉 Oczywiście, tak jak wszystkie domowe chipsy możecie dowolnie doprawić, jednak według mnie szkoda zabijać smak tego cudnego warzywa, jakim jest właśnie cukinia. Wystarczy odrobina soli, a żeby było jeszcze zdrowiej, może być i bez! Zapraszam Was także na chipsy z marchewki oraz chipsy z buraków – równie pyszne i zdrowe. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu, które warzywo w tej formie posmakowało Wam najbardziej!


Zobacz też:

Chipsy z fioletowych ziemniaków

Pieczona ciecierzyca z puszki – zdrowa przekąska

Przepis na chipsy z cukinii

Drukuj przepis
Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • cukinia
  • łyżka oleju rzepakowego
  • papier do pieczenia
  • opcjonalnie: sól

Przepis

1

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego celu specjalnej mandoliny do warzyw. Będziemy mieć gwarancję, że chipsy będą równomiernie upieczone.

2

Plastry cukinii polewamy olejem i mieszamy, aby każdy był nim pokryty.

3

Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i kładziemy plastry cukinii - ważne, aby na siebie nie nachodziły.

4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego 100 stopni na 1,5 godziny . Aby przyrumienić chipsy zwiększamy temperaturę do 120 pod koniec pieczenia.

5

Podajemy lekko posypane solą.

  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Ann Ka
    11/01/2018 at 15:54

    Uwielbiam cukinię, więc to coś dla mnie, chętnie wypróbuję przepis 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      11/01/2018 at 16:15

      Na pewno Ci posmakują 🙂 Smacznego!

  • Reply
    Inspirująca XL-ka
    11/01/2018 at 14:16

    Piękne, narobiłaś mi smaka. Chyba zrobię na piątkową randkę z mężem 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      11/01/2018 at 14:18

      Pomysł genialny 🙂 Mój narzeczony zjadł wszystkie zanim się obejrzałam… 😀 Zrób od razu dwie blaszki 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top