Chipsy z buraków są bardzo ciekawe w smaku, bo jak to buraczek… są lekko słodkie. Posypane solą smakują genialnie! Nie wiem jak Wy, ale lubię takie połączenia 🙂 Aby chipsy były chrupiące i dobrze wypieczone, musimy piec je około godziny, ale naprawdę warto, tak samo jak warto przyrządzić chipsy z cukinii czy chipsy z marchewki. Warzywne przekąski są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne! Jeżeli wypróbujecie przepis, koniecznie dajcie znać, jak smakowało! Oczywiście takie warzywne chipsy możecie urozmaicać licznymi przyprawami i bawić się smakiem, jednak według mnie same warzywa są na tyle smaczne, że dodatek soli wystarczy… a smaczne są i bez niej, a na pewno zdrowsze 😉
Zobacz też:
Chipsy z fioletowych ziemniaków
Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika
Przepis na chipsy z buraków
Drukuj przepisSkładniki
- średni burak
- 2 łyżki oleju
- papier do pieczenia
- opcjonalnie: sól
Przepis
Buraka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego celu specjalnej mandoliny do warzyw. Będziemy mieć gwarancję, że chipsy będą równomiernie upieczone.
Plastry buraka polewamy olejem i mieszamy, aby każdy był nim pokryty.
Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i kładziemy plastry warzyw - ważne, aby na siebie nie nachodziły.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego 130 stopni na godzinę . Aby przyrumienić chipsy zwiększamy temperaturę do 140 pod koniec pieczenia.
Podajemy lekko posypane solą.
7 komentarzy
Steph
17/11/2018 at 21:31Takie te czipsy mokre. Nie wiem, czy je źle zrobiłam ale w ogóle nie chrupały. Może trzeba dłużej w piekarniku? ¯\_(ツ)_/¯
Kasia Nowakowska
21/11/2018 at 22:04Niestety robi się je dość długo 🙁 Może buraka pokroiłaś za grubo? 🙁
FrankHerbert.pl
15/01/2018 at 19:00Wygląda na dobry pomysł na przekąskę dla osób na diecie. Ja akurat nie jestem i nie odmawiam sobie chipsów z ziemniaków, ale będę mial to z tyłu głowy i może kiedyś sie przyda 🙂 Dzięki za fajny wpis – pozdrawiam.
Kasia Nowakowska
16/01/2018 at 10:16Zawsze chipsy z buraków mogą być ciekawym urozmaiceniem 🙂
Zdziadapradziada.pl
13/01/2018 at 19:26Burak ostatnio bardzo w modzie, ale czegoś takiego jeszcze nie próbowałam. Następny wolny wieczór serwuję czipsy z buraków. Dzięki za pomysł, pozdrawiam.
Kasia Nowakowska
14/01/2018 at 20:11Zachęcam 🙂
Erbe
12/01/2018 at 15:09Super przekąska dietetyczna na każdą okazję. Zapraszamy do nas 🙂 http://www.erbe.waw.pl