Przekąski

Chipsy z buraków

Chipsy z buraków są bardzo ciekawe w smaku, bo jak to buraczek… są lekko słodkie. Posypane solą smakują genialnie! Nie wiem jak Wy, ale lubię takie połączenia 🙂 Aby chipsy były chrupiące i dobrze wypieczone, musimy piec je około godziny, ale naprawdę warto, tak samo jak warto przyrządzić chipsy z  cukinii czy chipsy z marchewki. Warzywne przekąski są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne! Jeżeli wypróbujecie przepis, koniecznie dajcie znać, jak smakowało! Oczywiście takie warzywne chipsy możecie urozmaicać licznymi przyprawami i bawić się smakiem, jednak według mnie same warzywa są na tyle smaczne, że dodatek soli wystarczy… a smaczne są i bez niej, a na pewno zdrowsze 😉


Zobacz też:

Chipsy z fioletowych ziemniaków

Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika

Przepis na chipsy z buraków

Drukuj przepis
Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • średni burak
  • 2 łyżki oleju
  • papier do pieczenia
  • opcjonalnie: sól

Przepis

1

Buraka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego celu specjalnej mandoliny do warzyw. Będziemy mieć gwarancję, że chipsy będą równomiernie upieczone.

2

Plastry buraka polewamy olejem i mieszamy, aby każdy był nim pokryty.

3

Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i kładziemy plastry warzyw - ważne, aby na siebie nie nachodziły.

4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego 130 stopni na godzinę . Aby przyrumienić chipsy zwiększamy temperaturę do 140 pod koniec pieczenia.

5

Podajemy lekko posypane solą.

 

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    FrankHerbert.pl
    15/01/2018 at 19:00

    Wygląda na dobry pomysł na przekąskę dla osób na diecie. Ja akurat nie jestem i nie odmawiam sobie chipsów z ziemniaków, ale będę mial to z tyłu głowy i może kiedyś sie przyda 🙂 Dzięki za fajny wpis – pozdrawiam.

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/01/2018 at 10:16

      Zawsze chipsy z buraków mogą być ciekawym urozmaiceniem 🙂

       
  • Reply
    Zdziadapradziada.pl
    13/01/2018 at 19:26

    Burak ostatnio bardzo w modzie, ale czegoś takiego jeszcze nie próbowałam. Następny wolny wieczór serwuję czipsy z buraków. Dzięki za pomysł, pozdrawiam.

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      14/01/2018 at 20:11

      Zachęcam 🙂

       
  • Reply
    Erbe
    12/01/2018 at 15:09

    Super przekąska dietetyczna na każdą okazję. Zapraszamy do nas 🙂 http://www.erbe.waw.pl

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top