Dania bez mięsa/ Przekąski

Chipsy z fioletowych ziemniaków


Widzieliście kiedyś fioletowe ziemniaki? Ostatnio znalazłam je w jednej z sieci marketów i nie mogłam się powstrzymać przed ich kupnem. Tak bardzo byłam ciekawa czy smak fioletowych ziemniaków bardziej przypomina smak tradycyjnych ziemniaków czy może batatów. Przygotowywałam je zarówno w wersji gotowanej oraz wersji pieczonej, jako chipsy. Przyznam, że gotowane ziemniaki smakowały mi dużo mniej. Są one dość mączyste i suche. Pieczone wyszły wyśmienicie. Wystarczyło kilkanaście minut, aby stworzyć smaczną i efektowną przekąskę 🙂


Fioletowe ziemniaki znane są także pod nazwą ziemniaki truflowe. Fakt, swoim wyglądem rzeczywiście przypominają trufle 🙂 Są dość małe, zazwyczaj podłużne i mają dużo oczek. Jeżeli zdecydujecie się na ich gotowanie, najlepiej ugotujcie ze skórką, nie stracą tak dużo koloru.


Zobacz też: Placuszki z cukinii i ziemniaków


Przepis na chipsy z fioletowych ziemniaków

Drukuj przepis
Porcji: 1 blaszka Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 4-5 fioletowych ziemniaków
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól morska gruboziarnista

Przepis

1

Ziemniaki dokładnie myjemy. Kroimy je na cienkie plasterki - około 1-2 mm.

2

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.

3

Ziemniaki mieszamy z oliwą, rozkładamy na blaszce, aby na siebie nie nachodziły i posypujemy solą morską.

4

Pieczemy około 10 minut do zrumienienia.


  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top