Widzieliście kiedyś fioletowe ziemniaki? Ostatnio znalazłam je w jednej z sieci marketów i nie mogłam się powstrzymać przed ich kupnem. Tak bardzo byłam ciekawa czy smak fioletowych ziemniaków bardziej przypomina smak tradycyjnych ziemniaków czy może batatów. Przygotowywałam je zarówno w wersji gotowanej oraz wersji pieczonej, jako chipsy. Przyznam, że gotowane ziemniaki smakowały mi dużo mniej. Są one dość mączyste i suche. Pieczone wyszły wyśmienicie. Wystarczyło kilkanaście minut, aby stworzyć smaczną i efektowną przekąskę 🙂
Fioletowe ziemniaki znane są także pod nazwą ziemniaki truflowe. Fakt, swoim wyglądem rzeczywiście przypominają trufle 🙂 Są dość małe, zazwyczaj podłużne i mają dużo oczek. Jeżeli zdecydujecie się na ich gotowanie, najlepiej ugotujcie ze skórką, nie stracą tak dużo koloru.
Zobacz też: Placuszki z cukinii i ziemniaków
Przepis na chipsy z fioletowych ziemniaków
Drukuj przepisSkładniki
- 4-5 fioletowych ziemniaków
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól morska gruboziarnista
Przepis
Ziemniaki dokładnie myjemy. Kroimy je na cienkie plasterki - około 1-2 mm.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Ziemniaki mieszamy z oliwą, rozkładamy na blaszce, aby na siebie nie nachodziły i posypujemy solą morską.
Pieczemy około 10 minut do zrumienienia.
0 komentarzy