Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych kuchni europejskich. Charakteryzuje ją prostota oraz dobrej jakości składniki. We włoskiej kuchni z pewnością znajdziemy dużą ilość warzyw (szczególnie pomidorów) oraz przypraw takich jak bazylia, oregano czy rozmaryn. Typowymi składnikami dań są także oliwki, oliwa z oliwek i czosnek. Natomiast charakterystycznym dodatkiem do wykańczania dań jest twardy ser parmezan. Ta europejska kuchnia nie mogłaby istnieć bez wszelkiego rodzaju makaronów jak spaghetti czy nadziewane ravioli, ale taże jakże słynnej włoskiej pizzy skropionej oliwą.
Dzięki zróżnicowanemu klimatowi, który panuje we Włoszech, kuchnia jest różnorodna, a każdy region zachwyca innym spektrum kulinarnym. Na przykład w Bolonii słynny jest sos mięsny bolognese, a Neapolu pizza margherita. Natomiast im bardziej na południe Włoch, we włoskich restauracjach i kuchniach znajdziemy więcej dań z owoców morza. Włochy są idealnym miejscem dla osób, które szukają kulinarnych przygód i cenią sobie regionalną kuchnię. Jeśli interesują Cię wakacje w tym pięknym kraju szeroką ofertę wczasów, wycieczek i wyjazdów narciarskich znajdziesz na stronie ITAKI.

Bruschetta czyli grzanki z pomidorami i bazylią to jedna z najprostszych włoskich przystawek. Te małe kanapeczki idealnie nadają się, jako szybka przekąska. Jednak można podawać je także jako dodatek do zup. Najlepiej smakuje w sezonie późnego lata, kiedy w Polsce mamy sezon na pomidory. Bruschetta to w zasadzie grzanka posmarowana oliwą oraz roztartym czosnkiem. Podaje się ją na wiele sposobów i wariacji, ale najpopularniejsza jest właśnie ta z pomidorami i bazylią.
Bruschetta, tak jak wiele dań kuchni włoskiej, wywodzi się z prostego pożywienia rolników, którzy pracowali na plantacjach oliwy. Jednoznacznie nie stwierdzono, z którego regionu wywodzi się bruschetta – czy jest to Toskania, Kalabria czy Apulia. Natomiast 2 lutego w Umbrii obchodzone jest Święto Bruschetty.
Zobacz też:
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Bruschetta czyli grzanki z pomidorami i bazylią
Drukuj przepisSkładniki
- 2 pomidory malinowe
- garść listków bazylii
- bagietka lub bułka paryska
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Przepis
Pomidory kroimy w drobną kostkę. Bazylię siekamy i mieszamy z pomidorami.
Oliwę mieszamy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
Bagietkę kroimy i podgrzewamy w piekarniku 10 minut w 200 stopniach - termoobieg.
Po wyjęciu pieczywo smarujemy oliwą z czosnkiem i nakładamy pomidorki z bazylią.
Ozdabiamy pozostałymi listkami bazylii.



0 komentarzy