Dania z wieprzowiną/ Dania z wołowiną/ Obiady

Dynie faszerowane mięsem mielonym

dynia faszerowana mięsem mielonym

Dynie faszerowane mięsem mielonym to przepis, który na pewno polubicie i będziecie do niego wracać. Połączenie słodkiego smaku dyni z pomidorami, kuminem i serem halloumi daje niesamowite doznania smakowe. Część miąższu z dyni, który Wam zostanie możecie wykorzystać do deseru czy po prostu do sałatki. Dynie warto podać w towarzystwie jogurtu naturalnego lub śmietany, posypane natką pietruszki.

Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!


Zobacz też:

Ketchup z dyni i papryki

Puree (mus) z dyni

Zupa krem z pieczonej dyni

Przepis na dynie faszerowane mięsem mielonym

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 dynie piżmowe
  • łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g passaty pomidorowej
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera halloumi
  • natka pietruszki do ozdoby

Przepis

1

Dynie dokładnie myjemy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Wykładamy na blachę i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg. Po upieczeniu wydrążamy farsz z dyni. Farsz z jednej dyni kroimy drobno.

2

Na oleju podsmażamy czosnek i cebulę do zeszklenia, dodajemy mięso mielone, po podsmażeniu dolewamy passatę. Dodajemy przyprawy: łyżeczkę papryki wędzonej, łyżeczkę papryki ostrej, łyżeczkę gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki kuminu i łyżeczkę tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku - gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy do fałszu pokrojony farsz z jednej dyni oraz pokrojony w kostkę ser halloumi.

3

Wydrążone dynie nadziewamy farszem i zapiekamy 15 minut w 200 stopniach, termoobieg. Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką i podajemy.

dynia faszerowana mięsem mielonym
dynia faszerowana mięsem mielonym
dynia faszerowana mięsem mielonym
  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top