Dynie faszerowane mięsem mielonym to przepis, który na pewno polubicie i będziecie do niego wracać. Połączenie słodkiego smaku dyni z pomidorami, kuminem i serem halloumi daje niesamowite doznania smakowe. Część miąższu z dyni, który Wam zostanie możecie wykorzystać do deseru czy po prostu do sałatki. Dynie warto podać w towarzystwie jogurtu naturalnego lub śmietany, posypane natką pietruszki.
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Przepis na dynie faszerowane mięsem mielonym
Drukuj przepisSkładniki
- 2 dynie piżmowe
- łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 500 g mięsa mielonego
- 250 g passaty pomidorowej
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki kuminu
- łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 100 g sera halloumi
- natka pietruszki do ozdoby
Przepis
Dynie dokładnie myjemy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Wykładamy na blachę i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg. Po upieczeniu wydrążamy farsz z dyni. Farsz z jednej dyni kroimy drobno.
Na oleju podsmażamy czosnek i cebulę do zeszklenia, dodajemy mięso mielone, po podsmażeniu dolewamy passatę. Dodajemy przyprawy: łyżeczkę papryki wędzonej, łyżeczkę papryki ostrej, łyżeczkę gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki kuminu i łyżeczkę tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku - gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy do fałszu pokrojony farsz z jednej dyni oraz pokrojony w kostkę ser halloumi.
Wydrążone dynie nadziewamy farszem i zapiekamy 15 minut w 200 stopniach, termoobieg. Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką i podajemy.
0 komentarzy