Przepis na ketchup z dyni i papryki otrzymałam od znajomej Marty, której chce serdecznie podziękować za niego 🙂 Już wiem, że na stale zagości w moim zestawieniu najlepszych przepisów z dyni. Są w nim także placuszki z dyni, leczo z dynią oraz ciasto dyniowe. Dynia jest warzywem, z którym zazwyczaj mamy problem, bo nie wiemy jak odpowiednio je przygotować i do czego. Dzięki temu przepisowi, dynia zostanie zawsze odpowiednio wykorzystana. Nawet, jeżeli będziemy mieć jej nadmiar 🙂 Przygotowanie ketchupu z dyni jest dość pracochłonne, ponieważ jak wiecie, dynia potrzebuje oczyszczenia i jest bardzo twardym warzywem, ale oczywiście się opłaca! Słoiczki ketchupu na zimę to cenny towar 😉 Do jej obrania polecam zatrudnić płeć męską 😀
Zobacz też:
Grzybki marynowane
Dżem z kiwi i bananów
Przepis na ketchup z dyni i papryki
Drukuj przepisSkładniki
- 2, 2 kg obranej dyni
- 700 g obranej cebuli
- 700 g oczyszczonej papryki
- 200 ml octu
- 700 g cukru
- kartonik przecieru pomidorowego
- łyżeczka chili
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki bazylii
- 2 łyżki oregano
- sól do smaku
Przepis
Dynię obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Każde z warzyw przekładamy do osobnego naczynia, zasypujemy łyżką soli, aby warzywa puściły wodę - odstawiamy na 2 godziny.
Następnie wstawiamy każde naczynie na gaz. Gotujemy warzywa około 30 minut do zmięknięcia. Jeżeli dynia, papryka czy cebula nie puściły wody, podlewamy warzywa wodą, aby się nie przypaliły. Kiedy warzywa zmiękną, mieszamy je w dużym garnku. Dokładnie blendujemy.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier, przecier pomidorowy oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Kiedy zalewa będzie ciepła, dodajemy do niej zblendowane warzywa. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
Na sam koniec jeszcze raz wszystko blendujemy i doprawiamy, jeżeli jest taka potrzeba. Następnie przekładamy ketchup do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, najlepiej na kilka godzin.
3 komentarze
Aga
30/08/2019 at 15:08Ja nieco zmodyfikowałam pod siebie przepis (dodałam tylko 2 łyżki cukru, trochę mniej octu i zamiast przecieru 2x puszka pomidorów) – wyszło bardziej jak sos paprykowy dość gęsty do makaronów lub coś takiego, zobaczymy zimą 😉 bardzo dziękuję za pomysł, bo nigdy nie przepadałam za dynią a dostałam od mamy i nie wiedziałam co z nią począć przez tydzień 😉
Kasia Nowakowska
03/09/2019 at 22:05Daj znać do czego wykorzystasz 🙂
CookUp
09/11/2018 at 16:18Jeśli jesień to musi być dynia, a takie połączenie, które potem trafia do słoiczka to kapitalny pomysł! Jesteśmy pewni, że mimo tego, że przepis jest pracochłonny – warto! 🙂