Kurczak z rodzynkami w sosie pomidorowym to danie dla miłośników smaków słodko-kwaśnych. Szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy kochają pomidory, ponieważ sos jest bardzo intensywnie pomidorowy. Rodzynki w tym daniu są delikatnie wyczuwalne, dodają lekkiego, słodkiego posmaku. Do przygotowania tego kurczaka najlepiej wykorzystać mięso z udek kurczaka lub pałek z kurczaka, które po ugotowaniu według przepisu będą super miękkie i soczyste. Jednak możecie również użyć piersi z kurczaka, jeżeli wolicie chudsze mięso. Polecam potrawę na koniec przyprawić sporą ilością ostrej papryki, której smak dobrze się zrównoważy ze smakiem rodzynek. Smacznego!
Zobacz też:
Pieczony kurczak
Kurczak w mleku kokosowym
Siekane kotleciki z cukinią i curry
Lekka sałatka z kurczakiem
Przepis na kurczaka z rodzynkami w sosie pomidorowym
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g mięsa z kurczaka lub pałeczek kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 cebule
- 100 g rodzynek
- 400 ml bulionu/wody
- 200 g koncentratu pomidorowego
- łyżeczka papryki ostrej
- szczypta chili
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- ryż do podania
Przepis
Mięso z kurczaka oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką oraz polewamy sosem sojowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.
Mięso podsmażamy na oleju, na rumiano z obu stron, po czym dodajemy cebulę pokrojoną w pióra lub grubszą kostkę, podsmażamy jeszcze chwilę do zeszklenia cebuli.
Następnie do mięsa dodajemy rodzynki, całość zalewamy 400 ml bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy 45 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie doprawiamy papryką, chili, cukrem oraz solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i natką pietruszki.
0 komentarzy