Tortilla pieczarkami, szynką i serem to przekąska, do której będziecie wracać. Polecam podawać ją z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz ostrych sosów – pycha! Tortillę najlepiej przygotowywać na patelni grillowej lub w opiekaczu czy grillu elektrycznym, aby nabrała charakterystycznego wyglądu. Jednak na klasycznej patelni też się przecież uda! 🙂 Do tortilli możecie dokładać dowolne dodatki i modyfikować przepis wedle gustów. Spróbujcie także poniższych przepisów z wykorzystaniem tortilli. Smacznego!
Zobacz też:
Tortilla z kurczakiem i kiełkami
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków
Wrapy z kurczakiem – zdrowy lunchbox
Quesadilla z kurczakiem
Przepis na tortillę z szynką, serem i pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- 4 tortille
- kilka plasterków szynki
- 2 garście startego sera żółtego
- kilka gałązek natki pietruszki
- 250 g pieczarek
- mała cebula
- łyżka masła
- szczypta słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, około 0,5 cm grubości. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, smażymy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki - smażymy do momentu, aż woda całkowicie odparuje z grzybów. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.
Dwa placki tortilli posypujemy połową startego sera, następnie kładziemy na tortille szynkę i pieczarki, posypujemy natką pietruszki i pozostałym serem. Sera musi być sporo, aby całość po podgrzaniu się skleiła. Całość przykrywamy pozostałymi plackami tortilli.
Patelnię zwykłą/grillową podgrzewamy na sucho. Kiedy się rozgrzeje, wkładamy na nią wcześniej złożone tortille. Po kilku minutach górną tortillę mocno przyciskamy, aby obie się ze sobą skleiły.
Kiedy dolna tortilla się podpiecze, przekładamy sklejone tortille na drugą stronę. Następnie zdejmujemy tortille na deskę i kroimy na ćwiartki. Podajemy z ulubionymi sosami, najlepiej ostrymi.
0 komentarzy