Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami to ekspresowy dodatek do obiadu, którym będziecie się zajadać ze smakiem. Przygotowuje się go szybciej, niż frytki z mojego przepisu czy ziemniaczki łódeczki z piekarnika. Pieczenie ziemniaczków zajmuje około 15 minut. Ziemniaczki po przygotowaniu są rumiane i chrupiące oraz mają niesamowity aromat wędzonej papryki i ziół.
Zobacz też:
Pieczone ziemniaki Hasselback
Chrupiące ziemniaczki do sałatek
Pieczone placki ziemniaczane
Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami
Drukuj przepisSkładniki
- 0,5 kg ziemniaków
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- papier do pieczenia
Przepis
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę o grubości około 2x2 cm.
Posypujemy papryką, ziołami oraz solą, zalewamy olejem oraz dokładnie mieszamy, aby ziemniaki pokryły się przyprawami.
Ziemniaki rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia (muszą mieć między sobą przerwy, aby dopiekły się z każdej strony) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół). Pieczemy 15 minut.
Jeżeli ziemniaki nie będą wystarczająco rumiane pieczemy przez kolejne 5 minut. Aby były bardziej chrupiące pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg.
0 komentarzy