Dania bez mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Przekąski

Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami

Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami to ekspresowy dodatek do obiadu, którym będziecie się zajadać ze smakiem. Przygotowuje się go szybciej, niż frytki z mojego przepisu czy ziemniaczki łódeczki z piekarnika. Pieczenie ziemniaczków zajmuje około 15 minut. Ziemniaczki po przygotowaniu są rumiane i chrupiące oraz mają niesamowity aromat wędzonej papryki i ziół.

Zobacz też:

Pieczone ziemniaki Hasselback

Chrupiące ziemniaczki do sałatek

Pieczone placki ziemniaczane

Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę o grubości około 2x2 cm.

2

Posypujemy papryką, ziołami oraz solą, zalewamy olejem oraz dokładnie mieszamy, aby ziemniaki pokryły się przyprawami.

3

Ziemniaki rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia (muszą mieć między sobą przerwy, aby dopiekły się z każdej strony) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół). Pieczemy 15 minut.

4

Jeżeli ziemniaki nie będą wystarczająco rumiane pieczemy przez kolejne 5 minut. Aby były bardziej chrupiące pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top