Zostało mi troszkę rosołu drobiowego i zielonego groszku. Jak to połączyć? Zainspirowałam się przepisem z Kuchni. Nie przypuszczałam, że będzie tak dobre! Proporcje, składniki dostosowałam do swoich potrzeb.
Składniki:
– szklanka białego ryżu
– pół puszki groszku
– 1- 1,5 l bulionu
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– łyżka masła
– sól i pieprz
Na patelni szklimy posiekaną cebulkę i czosnek, następnie dodajemy ryż. Gdy będzie złocisty, wlewamy bulion, aby zakrywał podsmażane składniki. Kiedy ryż go wchłonie, dodajemy kolejne łyżki rosołu. Robimy to do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec wrzucamy groszek i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
PS. Wyjeżdżam na wakacje. Zawieszam działalność na tydzień, dwa. Mam nadzieję, że przywiozę nowe smaki i masę zdjęć! Co warto zjeść w Egipcie?
8 komentarzy
Agna
06/10/2011 at 15:38Najlepsze pomysły to najprostsze pomysły 🙂
Monisia
06/10/2011 at 12:22Uwielbiam takie dania;)świetnie wygląda ten ryż,taki maślany;)ale masz dobrze!,zazdroszczę;)
Nemi
04/10/2011 at 18:13Ja mam w planie risotto:) Baw się dobrze i wypoczywaj:)
burczymiwbrzuchu
04/10/2011 at 15:38Ja dziś rozpoczęłam kolejny rok studiów, a tutaj czytam takie informacje, że Ty odpoczywasz w Egipcie! No trudno, ktoś musi odpoczywać, baw się dobrze 🙂
shy
04/10/2011 at 13:42fajny, szybki pomysł na obiad 🙂
wilczyca-Aga
03/10/2011 at 08:20wypoczywaj i wracaj szybko 🙂
Wiewióra
03/10/2011 at 05:41Uwielbiam prawdziwe risotto i z groszkiem właśnie 🙂
basiaP
02/10/2011 at 20:26proste i smaczne!