Dania bez mięsa/ Obiady/ Ryż

” Risotto” z groszkiem

Zostało mi troszkę rosołu drobiowego i zielonego groszku. Jak to połączyć? Zainspirowałam się przepisem z Kuchni. Nie przypuszczałam, że będzie tak dobre! Proporcje, składniki dostosowałam do swoich potrzeb.
Składniki:
– szklanka białego ryżu
– pół puszki groszku
– 1- 1,5 l bulionu
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– łyżka masła
– sól i pieprz
Na patelni szklimy posiekaną cebulkę i czosnek, następnie dodajemy ryż. Gdy będzie złocisty, wlewamy bulion, aby zakrywał podsmażane składniki. Kiedy ryż go wchłonie, dodajemy kolejne łyżki rosołu. Robimy to do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec wrzucamy groszek i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
PS. Wyjeżdżam na wakacje. Zawieszam działalność na tydzień, dwa. Mam nadzieję, że przywiozę nowe smaki i masę zdjęć! Co warto zjeść w Egipcie?
  
    

Może ci się spodobać

8 komentarzy

  • Reply
    Agna
    06/10/2011 at 15:38

    Najlepsze pomysły to najprostsze pomysły 🙂

  • Reply
    Monisia
    06/10/2011 at 12:22

    Uwielbiam takie dania;)świetnie wygląda ten ryż,taki maślany;)ale masz dobrze!,zazdroszczę;)

  • Reply
    Nemi
    04/10/2011 at 18:13

    Ja mam w planie risotto:) Baw się dobrze i wypoczywaj:)

  • Reply
    burczymiwbrzuchu
    04/10/2011 at 15:38

    Ja dziś rozpoczęłam kolejny rok studiów, a tutaj czytam takie informacje, że Ty odpoczywasz w Egipcie! No trudno, ktoś musi odpoczywać, baw się dobrze 🙂

  • Reply
    shy
    04/10/2011 at 13:42

    fajny, szybki pomysł na obiad 🙂

  • Reply
    wilczyca-Aga
    03/10/2011 at 08:20

    wypoczywaj i wracaj szybko 🙂

  • Reply
    Wiewióra
    03/10/2011 at 05:41

    Uwielbiam prawdziwe risotto i z groszkiem właśnie 🙂

  • Reply
    basiaP
    02/10/2011 at 20:26

    proste i smaczne!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top