Chipsy z marchewki to moja kolejna propozycja pysznych, warzywnych chipsów. Po upieczeniu znikają bardzo szybko, nie wiadomo kiedy… 🙂 Jeżeli już zamierzacie robić jakiekolwiek chipsy warzywne, wstawcie od razu dwie blaszki, bo po upieczeniu oczywiście warzywa stracą wodę, co za tym idzie, swoją objętość. Zapraszam Was także do przepisów na chipsy z cukinii oraz chipsy z buraków, które są równie smaczne oraz chrupiące 🙂 Mam nadzieję, że warzywa w takiej formie przypadną Wam do gustu i po przepis będziecie wracać. Smacznego!
Zobacz też:
Frytki z batatów z piekarnika
Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki?
Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika
Przepis na chipsy z marchewki
Drukuj przepisSkładniki
- jedna duża marchew
- 2 łyżki oleju
- papier do pieczenia
- opcjonalnie: sól
Przepis
Marchew dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego celu specjalnej mandoliny do warzyw. Będziemy mieć gwarancję, że chipsy będą równomiernie upieczone.
Plastry marchwii polewamy olejem i mieszamy, aby każdy był nim pokryty.
Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i kładziemy plastry warzyw - ważne, aby na siebie nie nachodziły.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego 130 stopni na godzinę . Aby przyrumienić chipsy zwiększamy temperaturę do 140 pod koniec pieczenia.
Podajemy lekko posypane solą.
4 komentarze
Seba
14/06/2020 at 23:56dziękuję za przepis, czy lepiej zastosować program piekarnika z nawiewem czy bez nawiewu?
Kasia Nowakowska
18/06/2020 at 10:24Z nawiewem lepiej
Iwetta
23/03/2019 at 11:56Witam, dzisiaj próbowałam zrobić chipsy, w tym celu użyłam piekarnika Termo Cooker (tymczasowo nie mam innego), wszystko wg przepisu, ale po pół godzinie kiedy go otworzyłam, chipsy były skurczone do rozmiaru małego paznokcia. Kroiłam zwykłą obieraczką do warzyw, bo nie miałam innej. Co mogło wpłynąć na tą zmianę rozmiaru?
Kasia Nowakowska
24/03/2019 at 12:55Z warzyw wychodzi woda, więc to normalne, ze sie kurczą