Przekąski

Chipsy z marchewki

Chipsy z marchewki to moja kolejna propozycja pysznych, warzywnych chipsów. Po upieczeniu znikają bardzo szybko, nie wiadomo kiedy… 🙂 Jeżeli już zamierzacie robić jakiekolwiek chipsy warzywne, wstawcie od razu dwie blaszki, bo po upieczeniu oczywiście warzywa stracą wodę, co za tym idzie, swoją objętość. Zapraszam Was także do przepisów na chipsy z cukinii oraz chipsy z buraków, które są równie smaczne oraz chrupiące 🙂 Mam nadzieję, że warzywa w takiej formie przypadną Wam do gustu i po przepis będziecie wracać. Smacznego!


Zobacz też:

Frytki z batatów z piekarnika

Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki?

Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika

Przepis na chipsy z marchewki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • jedna duża marchew
  • 2 łyżki oleju
  • papier do pieczenia
  • opcjonalnie: sól

Przepis

1

Marchew dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego celu specjalnej mandoliny do warzyw. Będziemy mieć gwarancję, że chipsy będą równomiernie upieczone.

2

Plastry marchwii polewamy olejem i mieszamy, aby każdy był nim pokryty.

3

Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i kładziemy plastry warzyw - ważne, aby na siebie nie nachodziły.

4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego 130 stopni na godzinę . Aby przyrumienić chipsy zwiększamy temperaturę do 140 pod koniec pieczenia.

5

Podajemy lekko posypane solą.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top