Ciasto francuskie z serem feta w formie ślimaczków jest doskonałą przekąską na przyjęcie w gronie bliskich lub też ciekawym pomysłem na niecodzienną kolację. Jest to stosunkowo łatwa oraz szybka przekąska, którą lubi większość osób. Polecam podać ślimaczki z sosami – najlepiej ostrym pomidorowym oraz czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. U mnie w domu ślimaczki znikają w mig, niezależnie od wersji, którą zrobię. Smacznego!
Sprawdźcie także inne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego:
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Pizza na cieście francuskim
Przepis na ciasto francuskie z serem feta
Drukuj przepisSkładniki
- ciasto francuskie
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- kilka plastrów wędliny (opcjonalnie)
- połowa papryki czerwonej
- mała cebula
- 100 g sera feta
- garść oliwek
Przepis
Arkusz ciasta francuskiego smarujemy ketchupem i wykładamy na niego plastry wędliny.
Paprykę, cebulę i ser feta kroimy w drobną kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Składniki mieszamy ze sobą.
Wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto francuskie. Zwijamy całość w roladę - zaczynamy od zwijania dłuższego boku ciasta, aby wyszło więcej ślimaczków. Kroimy w około 2 cm roladki.
Roladki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 220 stopni - termoobieg. Pieczemy do zrumienienia, na około 10-12 minut.
0 komentarzy