Ciasto francuskie/ Na szybko/ Przekąski/ Wypieki

Ciasto francuskie z serem feta

Ciasto francuskie z serem feta w formie ślimaczków jest doskonałą przekąską na przyjęcie w gronie bliskich lub też ciekawym pomysłem na niecodzienną kolację. Jest to stosunkowo łatwa oraz szybka przekąska, którą lubi większość osób. Polecam podać ślimaczki z sosami – najlepiej ostrym pomidorowym oraz czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. U mnie w domu ślimaczki znikają w mig, niezależnie od wersji, którą zrobię. Smacznego!

Sprawdźcie także inne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego:

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką

Pierś kurczaka w cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim

Przepis na ciasto francuskie z serem feta

Drukuj przepis
Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • ciasto francuskie
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • kilka plastrów wędliny (opcjonalnie)
  • połowa papryki czerwonej
  • mała cebula
  • 100 g sera feta
  • garść oliwek

Przepis

1

Arkusz ciasta francuskiego smarujemy ketchupem i wykładamy na niego plastry wędliny.

2

Paprykę, cebulę i ser feta kroimy w drobną kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Składniki mieszamy ze sobą.

3

Wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto francuskie. Zwijamy całość w roladę - zaczynamy od zwijania dłuższego boku ciasta, aby wyszło więcej ślimaczków. Kroimy w około 2 cm roladki.

4

Roladki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 220 stopni - termoobieg. Pieczemy do zrumienienia, na około 10-12 minut.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top