Na szybko/ Przekąski

Duszona cebula na kanapki

Duszona cebula przypomina mi dzieciństwo – co jakiś czas pojawiała się u mnie w domu i wręcz ją pokochałam. To danie warto zrobić, kiedy w lodówce zalegają resztki wędlin z którejś z imprez. Do mojej wersji cebulki dodałam szynkę, jednak możecie użyć także kiełbasy czy schabu. Danie, mimo tego, że jest proste i “chłopskie”, według mnie smakuje znakomicie. Podane ze świeżym pieczywem… musicie je zrobić, a nie pożałujecie 🙂 Jak wiecie, przeważnie te proste przepisy są najlepsze! Jeżeli lubicie bardziej przysmażoną cebulkę, proszę bardzo, przytrzymajcie ja trochę dłużej na patelni.


Zobacz też:

Zupa krem cebulowa

Jak usmażyć wątróbkę? | Wątróbka drobiowa z cebulą

Tarta z roszponką, szynką i cebulą

Przepis na duszoną cebulę

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 5 średnich cebul
  • kilka plasterków szynki lub innego mięsa
  • łyżka smalcu/oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Wędlinę kroimy w kawałki i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Dodajemy do podsmażonej wędliny.

2

Smażymy całość co jakiś czas mieszając, do zeszklenia. Podlewamy połową szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy. W dalszym ciągu co jakiś czas mieszamy, aby cebula się równomiernie poddusiła.

3

Kiedy cebula będzie miękka, doprawiamy solą oraz pieprzem, opcjonalnie innymi przyprawami. Podajemy z białym pieczywem.

 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Zuza
    03/01/2018 at 00:04

    kanapkiz takącebulką musząbyć obłędne 🙂

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      03/01/2018 at 09:22

      Są, spróbuj 🙂

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top