Duszona cebula przypomina mi dzieciństwo – co jakiś czas pojawiała się u mnie w domu i wręcz ją pokochałam. To danie warto zrobić, kiedy w lodówce zalegają resztki wędlin z którejś z imprez. Do mojej wersji cebulki dodałam szynkę, jednak możecie użyć także kiełbasy czy schabu. Danie, mimo tego, że jest proste i „chłopskie”, według mnie smakuje znakomicie. Podane ze świeżym pieczywem… musicie je zrobić, a nie pożałujecie 🙂 Jak wiecie, przeważnie te proste przepisy są najlepsze! Jeżeli lubicie bardziej przysmażoną cebulkę, proszę bardzo, przytrzymajcie ja trochę dłużej na patelni.
Zobacz też:
Zupa krem cebulowa
Jak usmażyć wątróbkę? | Wątróbka drobiowa z cebulą
Tarta z roszponką, szynką i cebulą
Przepis na duszoną cebulę
Drukuj przepisSkładniki
- 5 średnich cebul
- kilka plasterków szynki lub innego mięsa
- łyżka smalcu/oleju
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Wędlinę kroimy w kawałki i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Dodajemy do podsmażonej wędliny.
Smażymy całość co jakiś czas mieszając, do zeszklenia. Podlewamy połową szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy. W dalszym ciągu co jakiś czas mieszamy, aby cebula się równomiernie poddusiła.
Kiedy cebula będzie miękka, doprawiamy solą oraz pieprzem, opcjonalnie innymi przyprawami. Podajemy z białym pieczywem.
2 komentarze
Zuza
03/01/2018 at 00:04kanapkiz takącebulką musząbyć obłędne 🙂
Kasia Nowakowska
03/01/2018 at 09:22Są, spróbuj 🙂