Na szybko/ Przekąski

Frytki z batatów z piekarnika

Frytki z batatów z piekarnika, już od kilku lat systematycznie pojawiają się w naszej polskiej kuchni. Szczególnie dobrze są nam znane z burgerowni, gdzie często podawane są, jako zamiennik frytek z ziemniaków.

Czy bataty są lepsze od ziemniaków? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, są inne, ale na pewno są słodsze, dużo słodsze, dlatego do frytek z batatów polecam sosy, które przełamią słodycz batata (zobaczcie sos czosnkowy).

Osobiście frytki z batatów z piekarnika podaję posypane gruboziarnistą solą – pycha!


Zobaczcie też:

Chipsy z fioletowych ziemniaków

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem

Pieczona ciecierzyca z puszki – zdrowa przekąska

Frytki z batatów z piekarnika

Drukuj przepis
Porcji: 2 małe Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • duży batat
  • łyżka oleju rzepakowego
  • gruboziarnista sól
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Batata obieramy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na plastry o grubości 1 cm, a następnie na frytki, aby boki wyniosły mniej więcej 1x1cm. Mieszamy z olejem i wykładamy na blachę od piekarnika. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy frytki.

2

Pieczemy około 20-30 minut do zrumienienia. W połowie pieczenia mieszamy frytki, aby dopiekły się z każdej strony. Podajemy posypane solą, opcjonalnie z sosami.

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Zuza
    04/11/2017 at 15:29

    robiłam podobne wielokrotnie i mrrr z dipami są genialne 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/11/2017 at 13:32

      o tak 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top