Gruszki z serem gorgonzola i orzechami to pyszna przekąska na ciepło, nie tylko na jesienne wieczory. Przygotowanie zapiekanych gruszek z serem pleśniowym jest bardzo proste. Jeśli lubicie połączenie owoców z serami, na pewno gruszki wejdą do Waszego menu na stałe. Po zapieczeniu gruszek polejcie je koniecznie syropem klonowym lub miodem, dla podbicia smaków.
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Sałatka z buraczkami i gorgonzolą
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Przepis na gruszki z serem gorgonzola i orzechami
Drukuj przepisSkładniki
- 3 gruszki
- 100 sera gorgonzola
- Garść orzechów włoskich/ laskowych/ arachidowych bez soli
- Kilka gałązek rozmarynu
- Syrop klonowy lub miód
Przepis
Gruszki kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
Owoce faszerujemy serem, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz rozmarynem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 20 min.
Po wyjęciu przekładamy na talerze i polewamy syropem klonowym lub miodem.
0 komentarzy