Dania bez mięsa/ Na szybko/ Placuszki/ Placuszki na słono/ Przekąski

Cukinia w cieście

cukinia w cieście

Cukinia w cieście to kolejny prosty przepis na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa 🙂 Przygotowywanie dań z użyciem cukinii zawsze sprawia wiele frajdy, ponieważ za każdym razem smakuje ona nieco inaczej. To zdecydowanie warzywo idealne! Cukinia w cieście to przepis, który znam od lat i od czasu do czasu go przygotowuję. Te usmażone „placuszki” jem z solą, bez żadnych dodatków, ciesząc się delikatnym smakiem. Jeżeli spodoba Wam się ten przepis, koniecznie zostawcie komentarz 🙂


Zapraszam po inne, wybrane przepisy z cukinią:

Szakszuka z cukinią

Pikantne leczo z cukinią

Makaron z salami i cukinią

Placuszki z cukinii z patelni

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym

Przepis na cukinię w cieście

Drukuj przepis
Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 8 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przepis

1

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości około 5 mm. Mleko roztrzepujemy z jajkami do dokładnego połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, paprykę oraz sól. Łączymy w jednolitą masę.

2

Na patelni rozgrzewamy dobrze olej. Plastry cukinii maczamy w cieście i smażymy z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem lekko solimy.

cukinia w cieściecukinia w cieście

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Kasia
    05/09/2018 at 19:41

    Muszę zapamiętać.
    Cukinia w sezone…
    🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top