Cukinia w cieście to kolejny prosty przepis na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa 🙂 Przygotowywanie dań z użyciem cukinii zawsze sprawia wiele frajdy, ponieważ za każdym razem smakuje ona nieco inaczej. To zdecydowanie warzywo idealne! Cukinia w cieście to przepis, który znam od lat i od czasu do czasu go przygotowuję. Te usmażone „placuszki” jem z solą, bez żadnych dodatków, ciesząc się delikatnym smakiem. Jeżeli spodoba Wam się ten przepis, koniecznie zostawcie komentarz 🙂
Zapraszam po inne, wybrane przepisy z cukinią:
Szakszuka z cukinią
Pikantne leczo z cukinią
Makaron z salami i cukinią
Placuszki z cukinii z patelni
Cukinie faszerowane mięsem mielonym
Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym
Przepis na cukinię w cieście
Drukuj przepisSkładniki
- 2 średniej wielkości cukinie
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 8 łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przepis
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości około 5 mm. Mleko roztrzepujemy z jajkami do dokładnego połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, paprykę oraz sól. Łączymy w jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy dobrze olej. Plastry cukinii maczamy w cieście i smażymy z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem lekko solimy.
1 komentarz
Kasia
05/09/2018 at 19:41Muszę zapamiętać.
Cukinia w sezone…
🙂