Śniadania

Omlet na słodko z dżemem i twarożkiem

omlet na słodko

Omlet na słodko z dżemem i twarożkiem to pomysł na ekspresowe oraz sycące śniadanie. Do jego przygotowanie nie potrzebujecie niezwykłych umiejętności, a jedynie składniki, które zawsze macie w kuchni, takie jak: jajka, cukier, odrobina soli, mąka, olej do smażenia, a także tytułowe dodatki, jak dżem i odrobina twarożku. Pamiętajcie, aby do przygotowywania omleta dobrać patelnię, która posiada nieprzywierające dno, by omlet się ładnie i równomiernie usmażył. Swojego omleta na słodko przygotowałam na patelni o średnicy 24cm.


Zobacz inne słodkie śniadania:

Twarogowe racuchy na kefirze

Tosty francuskie na słodko

Dżem z kiwi i bananów

Pancakes z bitą śmietaną i malinami

Przepis na omlet na słodko z dżemem i twarożkiem

Drukuj przepis
Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka mąki
  • olej do smażenia

Przepis

1

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek sól oraz cukier i ubijamy na sztywną pianę.

2

Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka oraz mąkę - dokładnie łączymy w jednolitą, puszystą masę.

3

Rozgrzewamy na patelni olej i wlewamy masę jajeczną na patelnie. Smażymy z dwóch stron kilka minut do zrumienienia.

4

Podajemy omlet posmarowany dżemem oraz twarożkiem.

omlet na słodkoomlet na słodkoomlet na słodko

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top