Omlet na słodko z dżemem i twarożkiem to pomysł na ekspresowe oraz sycące śniadanie. Do jego przygotowanie nie potrzebujecie niezwykłych umiejętności, a jedynie składniki, które zawsze macie w kuchni, takie jak: jajka, cukier, odrobina soli, mąka, olej do smażenia, a także tytułowe dodatki, jak dżem i odrobina twarożku. Pamiętajcie, aby do przygotowywania omleta dobrać patelnię, która posiada nieprzywierające dno, by omlet się ładnie i równomiernie usmażył. Swojego omleta na słodko przygotowałam na patelni o średnicy 24cm.
Zobacz inne słodkie śniadania:
Twarogowe racuchy na kefirze
Tosty francuskie na słodko
Dżem z kiwi i bananów
Pancakes z bitą śmietaną i malinami
Przepis na omlet na słodko z dżemem i twarożkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- łyżka mąki
- olej do smażenia
Przepis
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek sól oraz cukier i ubijamy na sztywną pianę.
Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka oraz mąkę - dokładnie łączymy w jednolitą, puszystą masę.
Rozgrzewamy na patelni olej i wlewamy masę jajeczną na patelnie. Smażymy z dwóch stron kilka minut do zrumienienia.
Podajemy omlet posmarowany dżemem oraz twarożkiem.
1 komentarz
Ewelina
10/07/2022 at 08:43Super śniadanie dla 2,5 latka. Zrobiłam wg przepisu plus dodałam plasterki banana. Polecam!!