Makaron z grzybami i białą kiełbasą jest połączeniem mało oczywistym. Podchodząc do tego przepisu wierzyłam, że się uda, jednak nie przypuszczałam, że będzie aż tak smacznie! Serio, nie kłamię 🙂 Zrobicie to danie raz i na pewno będziecie do niego powracać, szczególnie jeżeli lubicie grzyby. Do przygotowania makaronu użyłam grzybów suszonych, także z powodzeniem możecie go robić o każdej porze roku. Sos z grzybami i białą kiełbasą smakował doskonale zaraz po przygotowaniu, jak i wtedy, kiedy go odgrzałam na drugi dzień. Wybrałam do dania makaron pióra (penne), który według mnie do takich sosów pasuje najlepiej, ale jest też moim ulubionym.
Zobacz też:
Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem
Makaron z białą kiełbasą i pomidorami
Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami
Przepis na makaron z grzybami i białą kiełbasą
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g białej kiełbasy
- duża garść suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- mała cebulka
- szklanka bulionu
- płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml słodkiej śmietanki 12%
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- garść natki pietruszki
- starty ser żółty do posypania
- makaron do podania
Przepis
Grzyby namaczamy około 15 minut w letniej wodzie. Kiełbasę wyciskamy z osłonek i dzielimy na mniejsze kawałki, tak aby przypominała mięso mielone. Cebulkę i czosnek siekamy. Następnie składniki podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju, do momentu zrumienienia się kiełbasy.
Grzyby kroimy w paseczki i również dodajemy na patelnię. a następnie całość podlewamy bulionem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy około 20 minut pod przykryciem do połączenia się składników.
Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym makaronem, posypane natką pietruszki oraz serem.
5 komentarzy
Lidia
25/09/2021 at 14:01Przepis mega, też nie bylam pewna co do grzybów ale połączenie jest genialne🤤 Dziękuję za przepis 😃
Kasia Nowakowska
22/10/2021 at 10:21Dziękuję za opinie 🙂
halina
02/09/2020 at 18:25cudowne danie 🙂
Miss_inzynier
11/12/2019 at 17:10Uwielbiam! Ciągle wracam do tego przepisu.
Kasia Nowakowska
11/12/2019 at 22:37Dziękuję 🙂 Cieszę się, że smakuje! Smacznego 🙂