Sos czosnkowy jest niezastąpiony do dań z grilla, pizzy, frytek. Można podawać go do sałatek, warzyw pokrojonych w słupki czy moczyć w nim nuggetsy z kurczaka. W mojej kuchni pojawia się bardzo często. Używam go także do sałatki brokułowej z serem feta – niebo w gębie! Dzięki dodatku majonezu oraz musztardy sos ma charakterystyczny, wyraźny smak.
Zobacz też:
Tortilla z pieczarkami, szynką i serem
Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Przepis na sos czosnkowy
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka majonezu
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przepis
1
Do jogurtu naturalnego dodajemy musztardę, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy.
2
Odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

0 komentarzy