grill/ Przekąski

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy jest niezastąpiony do dań z grilla, pizzy, frytek. Można podawać go do sałatek, warzyw pokrojonych w słupki czy moczyć w nim nuggetsy z kurczaka. W mojej kuchni pojawia się bardzo często. Używam go także do sałatki brokułowej z serem feta – niebo w gębie! Dzięki dodatku majonezu oraz musztardy sos ma charakterystyczny, wyraźny smak.

Zobacz też:

Tortilla z pieczarkami, szynką i serem

Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Przepis na sos czosnkowy

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przepis

1

Do jogurtu naturalnego dodajemy musztardę, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy.

2

Odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top