Jak smakuje Polska kuchnia? Zapewne większości z Was kojarzy się ze smakiem kapusty, grzybów, mięsa… no i słusznie! Typowe polskie potrawy to między innymi bigos oraz kotlet schabowy – tak wynika z badania Kantar TNS na zlecenie MAKRO Polska.
Badanie zostało przeprowadzone w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, który ma edukować Polaków na temat bogactwa naszej, polskiej i pysznej kuchni. Cieszę się, że takie inicjatywy powstają, ponieważ pozwalają odkrywać nam na nowo rodzime smaki, o których zapominamy w pogoni za czymś co orientalne, trudno dostępne. To co mnie zmartwiło, to wyniki badania, które pokazały, że Polacy nie uważają siebie za naród propagujący i pielęgnujący swoją kuchnię, dlatego pora to zmienić i odnaleźć te smaki, którymi warto się chwalić na płaszczyźnie międzynarodowej. W związku z tym niżej mam dla Was przepis na zadziwiający, nietypowy Torcik z kapusty, wzorowany na historycznej recepturze z 1686 roku, przygotowany przez Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Pod przepisem znajdziecie także wiele ciekawostek na temat badania przeprowadzonego w ramach projektu Polskie Skarby Kulinarne – zobaczcie koniecznie!
Przepis na torcik z kapusty - źródło oryginalnej receptury: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, ok. 1686 r.
Drukuj przepisSkładniki
- 400 g masy na ciasto półkruche
- 1 dynia piżmowa (ok 1 kg)
- 500 g kapusty kiszonej
- 200 ml wina białego wytrawnego
- 100 g masła
- 100 ml śmietany 36%
- 2 laski cynamonu
- 60 ml octu piwnego
- 100 ml miodu
- Gałka muszkatołowa
- Sól/pieprz
- groch
Przepis
Dynie piżmową tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni.
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej po czym nakładamy do tartinek, wkładamy groch i odpiekamy w piekarniku około 20 minut.
Kiedy dynia jest już miękka wkładamy ją do małego rondla, dolewamy śmietanę i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy jednocześnie blendując bardzo dokładnie, na koniec dodajemy masło oraz sól i pieprz. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Kiedy kapusta jest już miękka gotujemy ją bez przykrycia do momentu aż odparujemy całą ciecz po czym studzimy.
Doprawiamy octem i miodem a następnie nakładamy do tartoletek i serwujemy na musie z dyni.
0 komentarzy