Dania z wieprzowiną/ Makarony/ Mięsa/ Na szybko/ Obiady

Makaron z bakłażanem i boczkiem

makaron z bakłażanem i boczkiem

Makaron z bakłażanem i boczkiem jest bardzo aromatycznym i lekko pikantnym daniem. Do przygotowania sosu do makaronu, oprócz tytułowych składników użyłam świeżych pomidorów, czosnku, kminu rzymskiego, papryki słodkiej i papryki chili. Bakłażan w tym daniu pochłonął wszystkie smaki przypraw, a także sok z pomidorów, dzięki czemu stał się wyrazisty i aromatyczny. Mam nadzieję, że polubicie ten przepis za łatwość w wykonaniu oraz niepowtarzalny smak 🙂


Sprawdźcie też:

Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem

Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami

Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym

Przepis na makaron z bakłażanem i boczkiem

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • bakłażan
  • 3 pomidory
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki chili
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • makaron do podania
  • natka pietruszki do podania

Przepis

1

Bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i także kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.

2

Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej boczek do zrumienienia. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy, mieszamy do połączenia się składników.

3

Następnie na patelnie dodajemy pomidory i bakłażana, przykrywamy całość pokrywką i dusimy do momentu, aż pomidory się rozgotują i utworzy się lekki sos.

4

Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem, posypane natką pietruszki.

makaron z bakłażanem i boczkiemmakaron z bakłażanem i boczkiem

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top