Makaron z bakłażanem i boczkiem jest bardzo aromatycznym i lekko pikantnym daniem. Do przygotowania sosu do makaronu, oprócz tytułowych składników użyłam świeżych pomidorów, czosnku, kminu rzymskiego, papryki słodkiej i papryki chili. Bakłażan w tym daniu pochłonął wszystkie smaki przypraw, a także sok z pomidorów, dzięki czemu stał się wyrazisty i aromatyczny. Mam nadzieję, że polubicie ten przepis za łatwość w wykonaniu oraz niepowtarzalny smak 🙂
Sprawdźcie też:
Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem
Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami
Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym
Przepis na makaron z bakłażanem i boczkiem
Drukuj przepisSkładniki
- bakłażan
- 3 pomidory
- 150 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki chili
- łyżeczka słodkiej papryki
- makaron do podania
- natka pietruszki do podania
Przepis
Bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i także kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej boczek do zrumienienia. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy, mieszamy do połączenia się składników.
Następnie na patelnie dodajemy pomidory i bakłażana, przykrywamy całość pokrywką i dusimy do momentu, aż pomidory się rozgotują i utworzy się lekki sos.
Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem, posypane natką pietruszki.
0 komentarzy