Obiady/ Ryż

Risotto z boczkiem i groszkiem

Risotto z boczkiem i groszkiem to doskonałe danie na wynos – do pracy. Jest ono bardzo sycące i łatwe w odgrzaniu na patelni czy w kuchence mikrofalowej. Do dania użyłam surowego boczku oraz groszku z puszki – jednak możecie oczywiście wykorzystać boczek parzony/gotowany lub mrożony groszek (ten będzie miał ładniejszy kolor). Oczywiście risotto dopełnił świeżo starty parmezan oraz masło.

Risotto z kurczakiem i pomidorkami

Risotto z krewetkami i cukinią

Risotto grzybowe

Risotto bianco – Jamie Oliver – klasyczne risotto

Przepis na risotto z boczkiem i groszkiem

Drukuj przepis
Porcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu do risotto
  • 600 ml bulionu
  • 200 g boczku
  • puszka groszku konserwowego
  • łyżka masła
  • garść parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

1

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju do zeszklenia. Dosypujemy na patelnię ryż i smażymy kilka minut do momentu, aż się zeszkli.

2

Do ryżu dodajemy chochlę bulionu - mieszamy. Jak bulion się wchłonie w ryż, dolewamy kolejną chochlę. Powtarzamy czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion.

3

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano na drugiej patelni. Dodajemy do risotto (bez wytopionego tłuszczu) wraz z groszkiem odsączonym z zalewy. Mieszamy.

4

Na samym końcu dodajemy do ryżu masło oraz parmezan, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy na kilka minut. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top