Risotto z boczkiem i groszkiem to doskonałe danie na wynos – do pracy. Jest ono bardzo sycące i łatwe w odgrzaniu na patelni czy w kuchence mikrofalowej. Do dania użyłam surowego boczku oraz groszku z puszki – jednak możecie oczywiście wykorzystać boczek parzony/gotowany lub mrożony groszek (ten będzie miał ładniejszy kolor). Oczywiście risotto dopełnił świeżo starty parmezan oraz masło.
Risotto z kurczakiem i pomidorkami
Risotto z krewetkami i cukinią
Risotto grzybowe
Risotto bianco – Jamie Oliver – klasyczne risotto
Przepis na risotto z boczkiem i groszkiem
Drukuj przepisSkładniki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka ryżu do risotto
- 600 ml bulionu
- 200 g boczku
- puszka groszku konserwowego
- łyżka masła
- garść parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis
Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju do zeszklenia. Dosypujemy na patelnię ryż i smażymy kilka minut do momentu, aż się zeszkli.
Do ryżu dodajemy chochlę bulionu - mieszamy. Jak bulion się wchłonie w ryż, dolewamy kolejną chochlę. Powtarzamy czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano na drugiej patelni. Dodajemy do risotto (bez wytopionego tłuszczu) wraz z groszkiem odsączonym z zalewy. Mieszamy.
Na samym końcu dodajemy do ryżu masło oraz parmezan, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy na kilka minut. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy.
0 komentarzy