Na szybko/ Obiady/ Zupy

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora jest smacznym i sycącym daniem, które ugotujecie w niecałą godzinę. Bazą do przygotowania kremu porowego jest oczywiście por, jednak w zupie znajduje się także pietruszka, seler oraz ziemniaki. Do zupy nie dodawałam, ani czosnku, ani cebuli, aby nie zabić smaku porów. Zupę krem z pora przyprawiłam sporą ilością gałki muszkatołowej oraz chili, dla zaostrzenia smaku. Jeżeli jednak boicie się, że krem będzie za ostry, zastąpcie chili słodką papryką, która także podkręci smak zupy. Zapraszam Was serdecznie po przepis, a także do odwiedzenia przepisów na inne smaczne kremy. Jestem ciekawa, jaki jest Waszym ulubionym. Dzielcie się także w komentarzach swoimi inspiracjami! 🙂 Smacznego!

Krem z warzyw korzeniowych i papryki

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Orientalna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa krem cebulowa

Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym

Przepis na zupę krem z pora

Drukuj przepis
Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 5 białych/jasnozielonych części pora - około 400 g
  • średnia pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1,5 l bulionu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • chili lub papryka słodka, jeżeli nie lubicie ostrego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • grzanki/groszek ptysiowy/chleb/bułka do podania

Przepis

1

Pory kroimy w krążki i podsmażamy na patelni, na oleju, na dużym ogniu do zmięknięcia i zrumienienia przez około 10-15 minut. Przekładamy do garnka - zostawiamy jednak ich niewielką ilość do dekoracji zupy przed podaniem.

2

Pora zalewamy gorącym bulionem i dodajemy obrane warzywa pokrojone w kostkę - pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu, do momentu, aż warzywa zmiękną.

3

Całość blendujemy i doprawiamy sporą ilością soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, aż zupa nabierze smaku. Następnie dodajemy do zupy śmietankę, ponownie blendujemy, po czym doprawiamy odrobiną chili.

4

Podajemy z odrobiną kremówki, podsmażonymi krążkami pora, szczyptą chili oraz grzankami/groszkiem ptysiowym/pieczywem, według uznania.

Porady

Jeżeli nie lubicie ostrych przypraw, zamiast chili użyjcie papryki słodkiej.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top