Obiady/ Zupy/ Zupy krem

Krem z warzyw korzeniowych i papryki

4.4/5 - (8 )

Krem z warzyw korzeniowych i papryki będzie idealnym posiłkiem na chłodniejsze dni. Rozgrzeje, a także nasyci. Przepis na tą zupę krem powstał dość spontanicznie, bowiem przed wyjazdem na wakacje zostały mi w lodówce warzywa. Aby trwać w swoim postanowieniu i nie marnować żywności, stwierdziłam, że zupa krem będzie doskonałym pomysłem, aby je wykorzystać. Obawiałam się jednak, że połączenie warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler, por) z papryką nie będzie trafione. Myliłam się. Powstała smaczna, jesienna zupka. Aby nabrała nieco orientalnego aromatu, możecie doprawić ją dodatkowo odrobiną curry lub imbiru. Swoją zupę podałam z domowymi grzankami ziołowymi, odrobiną tartego sera koziego i bazylią. Polecam Wam również przepisy na inne, pyszne zupy krem – znajdziecie ich u mnie sporo 🙂 Smacznego!

Zobacz też:

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa krem z batatów i papryki

Zupa krem z mrożonego groszku

Przepis na krem z warzyw korzeniowych i papryki

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże marchewki
  • 3 pietruszki
  • połowa średniego selera
  • biała część pora
  • 2 małe czerwone papryki
  • około 1,5 -2 l bulionu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju do smażenia
  • śmietana, starty ser kozi oraz bazylia do podania

Przepis

1

Cebule kroimy w pióra, czosnek siekamy. Następnie przygotowujemy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Pora kroimy w krążki. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę.

2

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Następnie przekładamy cebulę z czosnkiem do garnka i dodajemy do niego wszystkie pozostałe warzywa.

3

Podlewamy bulionem (jego ilość musi przykryć warzywa), dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową - przykrywamy i dusimy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

4

Następnie całość blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Ponownie zagotowujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami. W zależności od osobistych upodobań, zupę możecie urozmaicić ulubionymi przyprawami.

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Karmel-itka
    30/09/2019 at 20:49

    Jestem pewna, że smakowała wybornie!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top