Krem z warzyw korzeniowych i papryki będzie idealnym posiłkiem na chłodniejsze dni. Rozgrzeje, a także nasyci. Przepis na tą zupę krem powstał dość spontanicznie, bowiem przed wyjazdem na wakacje zostały mi w lodówce warzywa. Aby trwać w swoim postanowieniu i nie marnować żywności, stwierdziłam, że zupa krem będzie doskonałym pomysłem, aby je wykorzystać. Obawiałam się jednak, że połączenie warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler, por) z papryką nie będzie trafione. Myliłam się. Powstała smaczna, jesienna zupka. Aby nabrała nieco orientalnego aromatu, możecie doprawić ją dodatkowo odrobiną curry lub imbiru. Swoją zupę podałam z domowymi grzankami ziołowymi, odrobiną tartego sera koziego i bazylią. Polecam Wam również przepisy na inne, pyszne zupy krem – znajdziecie ich u mnie sporo 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Zupa krem z batatów i papryki
Zupa krem z mrożonego groszku
Przepis na krem z warzyw korzeniowych i papryki
Drukuj przepisSkładniki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże marchewki
- 3 pietruszki
- połowa średniego selera
- biała część pora
- 2 małe czerwone papryki
- około 1,5 -2 l bulionu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju do smażenia
- śmietana, starty ser kozi oraz bazylia do podania
Przepis
Cebule kroimy w pióra, czosnek siekamy. Następnie przygotowujemy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Pora kroimy w krążki. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Następnie przekładamy cebulę z czosnkiem do garnka i dodajemy do niego wszystkie pozostałe warzywa.
Podlewamy bulionem (jego ilość musi przykryć warzywa), dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową - przykrywamy i dusimy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Następnie całość blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Ponownie zagotowujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami. W zależności od osobistych upodobań, zupę możecie urozmaicić ulubionymi przyprawami.


1 komentarz
Karmel-itka
30/09/2019 at 20:49Jestem pewna, że smakowała wybornie!