Ciasto ucierane z figami jest bardzo łatwym oraz dość szybkim przepisem. Na pewno posmakuje tym, którzy lubią drożdżowe ciasta z owocami. Po upieczeniu ciasto jest mięciutkie i dobrze nawilżone. Figi, które są lekko kwaskowate, komponują się w nim doskonale. Takie ciasto ucierane możecie również przygotować z innymi owocami sezonowymi, jak na przykład śliwki, jabłka czy morele. W moim przepisie użyłam naturalnej laski wanilii, jednak gdybyście jej nie posiadali, dosypcie po prostu cukru waniliowego (jednak w takim wypadku użyjcie mniej cukru białego). Do wypieku użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Zapraszam Was po przepis na smaczne ciasto do kawy. Zajrzycie także do moich innych, prostych przepisów na wypieki.
Zobacz też:
Cytrynowe babeczki z malinami
Proste ciasto bananowe
Cytrynowe babeczki z malinami
Przepis na ciasto ucierane z figami
Drukuj przepisSkładniki
- 4 figi
- kostka masła (200 g)
- 160 g cukru
- laska wanilii
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- papier do pieczenia i masło do wysmarowania boków formy
Przepis
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, wanilią oraz szczyptą soli.
Następnie wbijamy jajka - dodając po jednym, cały czas ucierając.
Po czym dodajemy stopniowo mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.
Wylewamy ciasto do formy i na jego wierzch wkładamy figi pokrojone w ósemki. Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.

0 komentarzy