Owoce/ Wypieki

Ciasto ucierane z figami

Ciasto ucierane z figami jest bardzo łatwym oraz dość szybkim przepisem. Na pewno posmakuje tym, którzy lubią drożdżowe ciasta z owocami. Po upieczeniu ciasto jest mięciutkie i dobrze nawilżone. Figi, które są lekko kwaskowate, komponują się w nim doskonale. Takie ciasto ucierane możecie również przygotować z innymi owocami sezonowymi, jak na przykład śliwki, jabłka czy morele. W moim przepisie użyłam naturalnej laski wanilii, jednak gdybyście jej nie posiadali, dosypcie po prostu cukru waniliowego (jednak w takim wypadku użyjcie mniej cukru białego). Do wypieku użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Zapraszam Was po przepis na smaczne ciasto do kawy. Zajrzycie także do moich innych, prostych przepisów na wypieki.

Zobacz też:

Cytrynowe babeczki z malinami

Proste ciasto bananowe

Cytrynowe babeczki z malinami

Przepis na ciasto ucierane z figami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 4 figi
  • kostka masła (200 g)
  • 160 g cukru
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • papier do pieczenia i masło do wysmarowania boków formy

Przepis

1

Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, wanilią oraz szczyptą soli.

2

Następnie wbijamy jajka - dodając po jednym, cały czas ucierając.

3

Po czym dodajemy stopniowo mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

4

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.

5

Wylewamy ciasto do formy i na jego wierzch wkładamy figi pokrojone w ósemki. Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top