Obiady/ Zupy

Krupnik z grzybami

Przepis na krupnik z grzybami zdarzyło mi się widzieć już niejednokrotnie w starych książkach kucharskich. Do jego przygotowania zabierałam się od dawna. Nastał więc jesienny, chłodny dzień, w którym postanowiłam tą zupę ugotować i poznać jej smak. Już teraz powiem Wam jedno: będę robiła ją na pewno częściej! Bazą mojej zupy był szponder wołowy z kością oraz udko kurczaka – oczywiście możecie przygotować zupę również na samym kurczaku, indyku czy wołowinie. Polecam natomiast użyć kilku rodzaju mięs, aby zupa miała głębszy smak. W przepisie użyłam grzybów suszonych, których wcześniej nie musiałam poddawać obróbce. Jeżeli chcielibyście wykorzystać świeże grzyby, dokładnie je oczyśćcie, pokrójcie w plasterki i podsmażcie do miękkości na maśle na dużym ogniu – po czym dodajcie do wywaru. Przyznam Wam szczerze, że ten krupnik z grzybami może śmiało zastąpić niedzielny rosół. Zróbcie go dla gości, a na pewno zaskoczycie ich tym smakiem. Zapraszam po przepis. Dajce koniecznie znać czy Wam smakowało 🙂

Zobacz też:

Krem z warzyw korzeniowych i papryki

Zupa porowa

Krupnik tradycyjny – jak ugotować?

Zupa pomidorowa

Przepis na krupnik z grzybami

Drukuj przepis
Porcji: 4-5 Czas gotowania: 2-3 godziny

Składniki

  • 2, 5 l wody
  • 300 g szponderu wołowego z kością
  • podudzie z kurczaka
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • biała część pora
  • 1/4 selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • 60 g kaszy jęczmiennej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • łyżka soli
  • kilka gałązek natki pietruszki do wywaru + posiekana natka do zupy

Przepis

1

Mięso oraz suszone grzyby zalewamy zimną wodą. Gotujemy do momentu utworzenia się szumowin, które następnie zdejmujemy.

2

Po czym do garnka dokładamy obrane warzywa: marchewki, pietruszkę, pora oraz selera. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól oraz kilka gałązek natki pietruszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.

3

Następnie z wywaru wyjmujemy jedną marchewkę i jedną pietruszkę oraz kroimy w kostkę. Wrzucamy ponownie do zupy, wraz z pokrojonymi ziemniakami. W tym samym czasie dodajemy także kaszę. Gotujemy całość przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza spęcznieje.

4

Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem według upodobań, a także dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top