Przepis na krupnik z grzybami zdarzyło mi się widzieć już niejednokrotnie w starych książkach kucharskich. Do jego przygotowania zabierałam się od dawna. Nastał więc jesienny, chłodny dzień, w którym postanowiłam tą zupę ugotować i poznać jej smak. Już teraz powiem Wam jedno: będę robiła ją na pewno częściej! Bazą mojej zupy był szponder wołowy z kością oraz udko kurczaka – oczywiście możecie przygotować zupę również na samym kurczaku, indyku czy wołowinie. Polecam natomiast użyć kilku rodzaju mięs, aby zupa miała głębszy smak. W przepisie użyłam grzybów suszonych, których wcześniej nie musiałam poddawać obróbce. Jeżeli chcielibyście wykorzystać świeże grzyby, dokładnie je oczyśćcie, pokrójcie w plasterki i podsmażcie do miękkości na maśle na dużym ogniu – po czym dodajcie do wywaru. Przyznam Wam szczerze, że ten krupnik z grzybami może śmiało zastąpić niedzielny rosół. Zróbcie go dla gości, a na pewno zaskoczycie ich tym smakiem. Zapraszam po przepis. Dajce koniecznie znać czy Wam smakowało 🙂
Zobacz też:
Krem z warzyw korzeniowych i papryki
Zupa porowa
Krupnik tradycyjny – jak ugotować?
Zupa pomidorowa
Przepis na krupnik z grzybami
Drukuj przepisSkładniki
- 2, 5 l wody
- 300 g szponderu wołowego z kością
- podudzie z kurczaka
- 10 g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- pietruszka
- biała część pora
- 1/4 selera
- 2 średnie ziemniaki
- 60 g kaszy jęczmiennej
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- łyżeczka ziaren pieprzu
- łyżka soli
- kilka gałązek natki pietruszki do wywaru + posiekana natka do zupy
Przepis
Mięso oraz suszone grzyby zalewamy zimną wodą. Gotujemy do momentu utworzenia się szumowin, które następnie zdejmujemy.
Po czym do garnka dokładamy obrane warzywa: marchewki, pietruszkę, pora oraz selera. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól oraz kilka gałązek natki pietruszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
Następnie z wywaru wyjmujemy jedną marchewkę i jedną pietruszkę oraz kroimy w kostkę. Wrzucamy ponownie do zupy, wraz z pokrojonymi ziemniakami. W tym samym czasie dodajemy także kaszę. Gotujemy całość przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza spęcznieje.
Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem według upodobań, a także dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.
0 komentarzy