Obiady/ Tradycyjne zupy/ Zupy

Zupa porowa

zupa porowa

Zupa porowa jest zdecydowanie moja ulubioną. Chodzi tutaj zarówno o walory smakowe zupy, jak i szybkość oraz prostotę przygotowania. Jej historia sięga kilkunastu lat wstecz, kiedy to koleżanka sąsiadka uczyła mnie ją przygotowywać. Jednak zupa porowa zagościła u mnie na dobre dopiero kilka lat temu. Nie wyobrażam sobie w tym momencie mojej kuchni bez tego przepisu. Doskonała zarówno od razu po zrobieniu, jak i na drugi dzień. Przygotowuję ją wyłącznie na kiełbasie, jednak jeżeli macie kawałek mięsa wieprzowego z kością, możecie zrobić na nim wywar, aby zupa była pełniejsza w smaku. Zachęcam Was do przygotowania zupy porowej 🙂 Smacznego! Mam nadzieję, że Wam posmakuje.

Zobacz też:

Zupa krem z pora

Zupa meksykańska

Zupa pomidorowa

Krupnik tradycyjny – jak ugotować?

Przepis na zupę porową

Drukuj przepis
Porcji: 4-5 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 2 pory
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 2 średnie ziemniaki
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • łyżka majeranku
  • łyżka suszonych warzyw
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 l wody

Przepis

1

Z pora wykorzystujemy tylko jego białe części, Kroimy je wzdłuż, a później siekamy na paseczki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na maśle podsmażamy kiełbasę, a kiedy się zrumieni dodajemy pora. Smażymy do momentu, aż będzie miękki - około 10 minut.

2

Kiełbasę z porem przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami ciepłej wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, suszone warzywa oraz majeranek. Gotujemy około 10 minut.

3

Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

4

W miseczce umieszczamy śmietanę i zalewamy ją jedną chochlą zupy, mieszamy. Całość wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem.

  
    

Może ci się spodobać

10 komentarzy

  • Reply
    Marta Noszczyńska
    01/04/2021 at 16:48

    Dodałam więcej kiełbasy, przypraw i ziemniaków na tę samą ilość wody i wyszła bezsmakowa wodzianka 🙁

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      01/07/2021 at 14:38

      Może za krótko były podsmażana kiełbaska i pory?

  • Reply
    Kamila
    03/12/2020 at 11:43

    Czy zamiast kiełbasy można dać trochę boczku ?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      10/12/2020 at 19:12

      Tak

  • Reply
    Agata
    09/06/2020 at 14:24

    Prosta, szybka i naprawde smaczna zupa. Polecam! Jest to pierwszy przepis z Pani strony jaki zrobilam i bardzo udany 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      18/06/2020 at 10:24

      Serdecznie dziękuję za opinię 🙂

  • Reply
    Kamila
    04/04/2020 at 08:02

    Przepis fajowy, kocham pora! Lecz dodam sobie kurczaczka💪☺️ Dziękuję za przepis💙

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      07/04/2020 at 21:11

      Cieszę się, dziękuję za opinię 🙂 Smacznego na zaś 🙂

  • Reply
    Basia
    07/02/2020 at 19:17

    Troszkę zmodyfikowałam Twój przepis pod siebie, ale bardzo się inspirowałam 😉 Wyszła pyszna!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      10/02/2020 at 20:53

      Dziękuję! 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top