Zupa porowa jest zdecydowanie moja ulubioną. Chodzi tutaj zarówno o walory smakowe zupy, jak i szybkość oraz prostotę przygotowania. Jej historia sięga kilkunastu lat wstecz, kiedy to koleżanka sąsiadka uczyła mnie ją przygotowywać. Jednak zupa porowa zagościła u mnie na dobre dopiero kilka lat temu. Nie wyobrażam sobie w tym momencie mojej kuchni bez tego przepisu. Doskonała zarówno od razu po zrobieniu, jak i na drugi dzień. Przygotowuję ją wyłącznie na kiełbasie, jednak jeżeli macie kawałek mięsa wieprzowego z kością, możecie zrobić na nim wywar, aby zupa była pełniejsza w smaku. Zachęcam Was do przygotowania zupy porowej 🙂 Smacznego! Mam nadzieję, że Wam posmakuje.
Zobacz też:
Zupa krem z pora
Zupa meksykańska
Zupa pomidorowa
Krupnik tradycyjny – jak ugotować?
Przepis na zupę porową
Drukuj przepisSkładniki
- 2 pory
- 200 g kiełbasy śląskiej
- 2 średnie ziemniaki
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- łyżka majeranku
- łyżka suszonych warzyw
- 2 łyżki śmietany
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 l wody
Przepis
Z pora wykorzystujemy tylko jego białe części, Kroimy je wzdłuż, a później siekamy na paseczki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na maśle podsmażamy kiełbasę, a kiedy się zrumieni dodajemy pora. Smażymy do momentu, aż będzie miękki - około 10 minut.
Kiełbasę z porem przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami ciepłej wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, suszone warzywa oraz majeranek. Gotujemy około 10 minut.
Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
W miseczce umieszczamy śmietanę i zalewamy ją jedną chochlą zupy, mieszamy. Całość wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem.
10 komentarzy
Marta Noszczyńska
01/04/2021 at 16:48Dodałam więcej kiełbasy, przypraw i ziemniaków na tę samą ilość wody i wyszła bezsmakowa wodzianka 🙁
Kasia Nowakowska
01/07/2021 at 14:38Może za krótko były podsmażana kiełbaska i pory?
Kamila
03/12/2020 at 11:43Czy zamiast kiełbasy można dać trochę boczku ?
Kasia Nowakowska
10/12/2020 at 19:12Tak
Agata
09/06/2020 at 14:24Prosta, szybka i naprawde smaczna zupa. Polecam! Jest to pierwszy przepis z Pani strony jaki zrobilam i bardzo udany 🙂
Kasia Nowakowska
18/06/2020 at 10:24Serdecznie dziękuję za opinię 🙂
Kamila
04/04/2020 at 08:02Przepis fajowy, kocham pora! Lecz dodam sobie kurczaczka💪☺️ Dziękuję za przepis💙
Kasia Nowakowska
07/04/2020 at 21:11Cieszę się, dziękuję za opinię 🙂 Smacznego na zaś 🙂
Basia
07/02/2020 at 19:17Troszkę zmodyfikowałam Twój przepis pod siebie, ale bardzo się inspirowałam 😉 Wyszła pyszna!
Kasia Nowakowska
10/02/2020 at 20:53Dziękuję! 🙂