Sałatka z kozim serem i pomidorkami, oblana delikatnym sosem winegret i posypana orzechami, smakuje wyśmienicie. Przygotowanie dużej miski takiej sałaty zajmuje dosłownie do 15 minut, a jedną porcję zrobicie nawet w pięć. Składników nie musimy specjalnie przygotowywać, ponieważ dodajemy je świeże, nieprzetworzone. Sałatka z kozim serem i pomidorkami jest idealna, jako lekki obiad do pracy, a także sprawdzi się na rodzinnym przyjęciu, czy na posiadówce ze znajomymi. Jednak są tacy, którzy nie lubią koziego sera i mogą kręcić nosem – musicie ich przekonać, że warto spróbować, nie pożałują 🙂 Aby sałatka była bardziej sycąca możecie dodać do niej grzanki lub podawać ze świeżym pieczywem.
Zapraszam Was także do przepisów na inne sałatki na bazie rukoli:
Sałatka z quinoa, batatami i granatem
Sałatka z rukolą i szynką parmeńską
Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi
Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą
Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
Przepis na sałatkę z kozim serem i pomidorkami
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g rukoli
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 200 g roladki z sera koziego
- 2 garście orzechów nerkowca
- sos:
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- dwie szczypty pieprzu
Przepis
Rukolę i pomidorki myjemy. Pomidorki kroimy na pół. Roladkę serową kroimy w kostkę. Orzechy nerkowca delikatnie siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy.
Sos przygotowujemy w niewielkim słoiczku. Łączymy wszystkie składniki, zakręcamy słoik i mocno nim potrząsamy, do wymieszania się składników.
Sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy składniki. Sałatkę polewajcie sosem dopiero przed podaniem, aby rukola nie straciła swojej objętości.
0 komentarzy