Jeść zdrowiej i żyć dłużej to książka, która powstała we współpracy z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Karolem Okrasą. Książka to kompendium wiedzy o zasadach zdrowego odżywiania. Dedykowana jest seniorom, którzy zmagają się ze zwiększonym ryzykiem zachorowań.
Publikacja Jeść zdrowiej i żyć dłużej ukazuje, że jedzenie istotnie wpływa na zdrowie każdego człowieka. Książka składnia do eksperymentowania w codziennym jadłospisie oraz krok po kroku opisuje najważniejsze zasady żywieniowe i wskazuje produkty, które warto uwzględnić w diecie. Filarem książki jest Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób w wieku starszym. To właśnie na niej opierają się wszystkie rozdziały książki. W publikacji znajdziecie obszerne i bardzo czytelnie ułożone Kompendium wiedzy, Jadłospisy przygotowane specjalnie dla seniorów oraz przepisy Karola Okrasy.
Na warsztatach kulinarnych miałam przyjemność spróbować, aż czterech przepisów z książki, min. tarty ze śledziem i dynią czy halibuta w papilotach z warzywami. Wszystkie przepisy udowodniły, że zdrowe, znaczy smaczne. Nauczyłam się także, jednej ważnej rzeczy – umiejętne połączone składniki w daniu nie potrzebują soli, która jest „cichym zabójcą” naszych organizmów. Każdy przepis w książce jest opracowany przez Karola Okrasę we współpracy z Profesorem Mirosławem Jaroszem z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Publikacja Jeść zdrowiej i żyć dłużej przypomina nam wszystkim (nie tylko seniorom) o podstawowych zasadach żywieniowych, o których często zapominamy. Uważam, że to świetna lektura dla każdego, komu zależy na długowieczności i codziennym, świetnym samopoczuciu. Zwracajmy uwagę co kładziemy na talerze i jedzmy więcej warzyw – na zdrowie!
0 komentarzy