Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami można nazwać daniem dla leniwych. Wystarczy, że nadziejemy mięso, wkładamy do piekarnika i nic nas więcej nie obchodzi. Pierś pieczona w ten sposób jest bardzo soczysta, a także miękka i delikatna. Pomidory suszone nadają mięsu z kurczaka wyrazistości, a zioła doskonale współgrają z mozzarellą. Wszystko tworzy przepyszną całość. Przygotujcie takie danie na obiad, podajcie je z ziemniaczkami, gwarantuję, że każdy będzie się zajadał. Jeżeli Wam posmakuje, przygotuję na pewno kilka innych wersji, z użyciem nieco innych składników 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Przepisy na pierś z kurczaka
Karkówka z pieczarkami
Cukinie faszerowane mięsem mielonym
Przepis na pierś z kurczaka nadziewaną mozzarellą
Drukuj przepisSkładniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 opakowania sera mozzarella
- pół słoika suszonych pomidorów w zalewie
- suszona bazylia
- sól i pieprz
- natka pietruszki do podania
Przepis
Piersi z kurczaka oczyszczamy. Każdą z nich nacinamy pod skosem, aby utworzyć na całości piersi kieszonki. Od każdego nacięcia zostawiamy odstęp około 0,5 - 1cm.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w paski. Piersi z kurczaka oprószamy z obu stron bazylią, solą oraz pieprzem.
Do kieszonek wkładamy kawałki mozzarelli oraz suszone pomidory i wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, aby ser się przyrumienił i pieczemy kolejne 15 minut. Łączny czas pieczenia to 30 minut.
Podajemy posypane natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.
10 komentarzy
kkc
04/04/2023 at 09:08czy masz pomysł na jakiś sos do tego dania?
Kasia Zawada
18/04/2023 at 14:23Zrobiłabym lekką sałatkę grecką 🙂
Iwona
17/12/2020 at 14:09Świetny pomysł i jak mało czasochłonny! Jest też inspiracją do zastosowania różnych farszów, wedle upodobań. Super 👌
Ewa
25/10/2020 at 18:29Robiłam wczoraj na obiad Wyszło pycha! Mój facet zachwycony i nie wierzył że zrobienie tego dania (bez czasu pieczenia ) zajęło mi 5 minut 😜
Kasia Nowakowska
26/10/2020 at 16:30Dziękuję za opinię 🙂 Cieszę się, że smakowało! Na zdrowie 😉
Kuchnia po mojemu
21/09/2020 at 07:41Mega prosto. Mega smacznie. Muszę wypróbować.
Karolina
18/07/2019 at 22:14Czy mozarelli użyłaś takiej w kulce ?
Kasia Nowakowska
22/07/2019 at 16:42Tak, jak widać, pokroiłam ją w plastry 🙂
ANITA
14/07/2019 at 15:07CZY NACZYNIE MA BYC PRZYKRYTE.
Kasia Nowakowska
14/07/2019 at 19:17Nie