Mięsa/ Na szybko/ Obiady

Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej

Smażona pierś z kurczaka to wspaniała rzecz – zarówno do dań głównych, jak i do sałatek! Jeżeli trafiliście na ten przepis, z pewnością macie problemy z przygotowaniem soczystej i miękkiej piersi z kurczaka. Jej przygotowanie nie wydaje się być trudne, jednak sprawia problemy. Kilka lat temu, także sama nie potrafiłam przyrządzić smażonego mięsa z  kurczaka tak, abym była z niego zadowolona. Zawsze pierś z kurczaka była sucha i pozbawiona smaku. Wystarczy, jednak kilka trików, aby nasze “cycki” wyszły smacznie 😉 Po pierwsze: dobrze dobrane przyprawy, po drugie, odpowiednia temperatura patelni, a po trzecie… patelnia grillowa. Wierzcie lub nie, ale rzeczywiście od niej bardzo wiele zależy. Jeżeli często przygotowujecie smażonego kurczaka, sugeruję, aby zainwestować w to naczynie – sami się przekonacie, że warto. Oczywiście na zwykłej patelni także przygotujecie smacznego kurczaka, ale… pamiętajcie, aby była dobrze rozgrzana i wykonana z materiałów, do których mięso nie przywiera.


Zobacz też:

Kotlety z kurczaka

Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem

Wrapy z kurczakiem

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych

Przepis na smażoną pierś z kurczaka

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • ząbek drobno posiekanego czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przepis

1

Pierś z kurczaka oczyszczamy i filetujemy na 2-3 porcje - w taki sam sposób, jak na kotlety z kurczaka.

2

Olej, paprykę, zioła, czosnek, sól oraz pieprz, mieszamy w misce do połączenia się składników. Do marynaty wkładamy kurczaka na około 15 minut.

3

Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, kiedy przyłożymy nad nią rękę i będziemy czuli ciepło, oznacza, że się nagrzała.

4

Na tak rozgrzaną patelnię wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na dość dużym ogniu - po kilka minut z jednej strony. Kiedy kawałki kurczaka na brzegach będą białe-usmażone, przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy podobną długość czasu, jak na pierwszej stronie.

5

Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mięso na 5 minut na patelni - musimy pozwolić, aby mięso w środku doszło i było soczyste.

6

Podajemy całe piersi lub pokrojone jak na zdjęciu z ulubionymi dodatkami lub też dodajemy do sałatki.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top