Grillowana pierś z kurczaka to wspaniała rzecz – zarówno do dań głównych, jak i do sałatek! Jeżeli trafiliście na ten przepis, z pewnością macie problemy z przygotowaniem soczystej i miękkiej piersi z kurczaka. Jej przygotowanie nie wydaje się być trudne, jednak sprawia problemy. Kilka lat temu, także sama nie potrafiłam przyrządzić smażonego mięsa z kurczaka tak, abym była z niego zadowolona. Zawsze pierś z kurczaka była sucha i pozbawiona smaku. Wystarczy, jednak kilka trików, aby nasze „cycki” wyszły smacznie 😉 Po pierwsze: dobrze dobrane przyprawy, po drugie, odpowiednia temperatura patelni, a po trzecie… patelnia grillowa. Wierzcie lub nie, ale rzeczywiście od niej bardzo wiele zależy. Jeżeli często przygotowujecie smażonego kurczaka, sugeruję, aby zainwestować w to naczynie – sami się przekonacie, że warto. Oczywiście na zwykłej patelni także przygotujecie smacznego kurczaka, ale… pamiętajcie, aby była dobrze rozgrzana i wykonana z materiałów, do których mięso nie przywiera.
Zobacz też:
Kotlety z kurczaka
Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem
Wrapy z kurczakiem
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych
Przepis na smażoną pierś z kurczaka
Drukuj przepisSkładniki
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- ząbek drobno posiekanego czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przepis
Pierś z kurczaka oczyszczamy i filetujemy na 2-3 porcje - w taki sam sposób, jak na kotlety z kurczaka.
Olej, paprykę, zioła, czosnek, sól oraz pieprz, mieszamy w misce do połączenia się składników. Do marynaty wkładamy kurczaka na około 15 minut.
Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, kiedy przyłożymy nad nią rękę i będziemy czuli ciepło, oznacza, że się nagrzała.
Na tak rozgrzaną patelnię wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na dość dużym ogniu - po kilka minut z jednej strony. Kiedy kawałki kurczaka na brzegach będą białe-usmażone, przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy podobną długość czasu, jak na pierwszej stronie.
Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mięso na 5 minut na patelni - musimy pozwolić, aby mięso w środku doszło i było soczyste.
Podajemy całe piersi lub pokrojone jak na zdjęciu z ulubionymi dodatkami lub też dodajemy do sałatki.
2 komentarze
Grażyna
08/05/2022 at 15:29Doskonały przepis. Mięsko pyszne, soczyste. Przepis wszedł do mojej listy.
Kasia Nowakowska
18/05/2022 at 21:47Bardzo się cieszę 🙂 Na zdrowie!