W lodówce została pyszna kiełbaska, a ja? Wyczarowałam cudo! Przepyszne i proste.
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– około 0,4 kg kiełbasy
– 3 jajka
– duża cebula
– pieprz i sól
– olej do smażenia
Na patelni podsmażamy cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę. Z ciasta francuskiego wycinamy koło o trochę większej średnicy niż forma (mała tortownica). Naczynie wykładamy papierem do pieczenia, na który wkładamy ciasto, formując go tak, aby powstały boki oraz kładziemy farsz. Na wierzchu oraz po bokach układamy wcześniej zrobione warkoczyki z ciasta – ilość wg uznania. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego 200-220 stopni, następnie rozbijamy jajka w przerwy między warkoczykami. Pieczmy kolejne 15 minut. Przed podaniem solimy i pieprzymy do smaku.
Smacznego! 🙂
3 komentarze
Anonymous
16/04/2014 at 10:39oj lubie luuubie, czesto korzystam, dzieki:) troszke modyfikuje, zmaiast kielbaski daje peperoni, albo kabanaosy maestro, co jest pod reka, fajny smak wychodzi z tego
Atina
11/04/2013 at 17:01fajny przepis, może kiedyś skorzystam;)