Pomidory nadziewane to ciekawa i efektywna propozycja sycącego obiadu. Polecam przygotować je szczególnie późnym latem, kiedy pomidory mają najlepszy smak.
Kasza gryczana, którą nadziałam pomidory, większości osób kojarzy się z dodatkiem do dań z sosami mięsnymi. Otóż, spróbowałam zmienić jej oblicze i podałam w pomidorach! Przepis stworzyłam w ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje.
Składniki:
– 4 pomidory
– szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
– 2 plastry pieczonego lub parzonego boczku
– mała cebulka
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek
– jogurt naturalny
– szczypiorek
Odkrajamy wierzch pomidora, po czym wycinamy z niego miąższ, pozostałości wybieramy łyżeczką ( środek pomidora zostawiamy np. do wykorzystania do innego dania, ja dodałam do leczo 🙂 ).
Kaszę gryczaną, boczek i cebulę pokrojone w kostkę mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farszem nadziewamy pomidory i układamy na blasze, “zamykamy” pomidory wcześniej odkrojoną częścią i skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika w temperaturę 180 stopni na około 20 minut.
Podajemy z zimnym jogurtem naturalnym i świeżym szczypiorkiem. Pycha! 🙂
4 komentarze
dekoloryzacja
20/03/2018 at 12:22Takiego info potrzebowałam Dzięki. Pa 🙂
idiabetyk
20/11/2017 at 18:28Takich porad szukałem
Krynica zdrój noclegi
29/07/2014 at 13:36Często sobie takie robie podobne 😉
Ola
25/07/2014 at 19:59jako fanka kaszy gryczanej zdecydowanie muszę spróbować – boczek, cebulka, pomidory – to nie może się nie udać 🙂 pozdrawiam!