Obiady

Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką

Pomidory nadziewane to ciekawa i efektywna propozycja sycącego obiadu. Polecam przygotować je szczególnie późnym latem, kiedy pomidory mają najlepszy smak.


Kasza gryczana, którą nadziałam pomidory, większości osób kojarzy się z dodatkiem do dań z sosami mięsnymi. Otóż, spróbowałam zmienić jej oblicze i podałam w pomidorach! Przepis stworzyłam w ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje.




Składniki:
– 4 pomidory
– szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
– 2 plastry pieczonego lub parzonego boczku
– mała cebulka
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek
– jogurt naturalny
– szczypiorek


Odkrajamy wierzch pomidora, po czym wycinamy z niego miąższ, pozostałości wybieramy łyżeczką ( środek pomidora zostawiamy np. do wykorzystania do innego dania, ja dodałam do leczo 🙂 ).
Kaszę gryczaną, boczek i cebulę pokrojone w kostkę mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farszem nadziewamy pomidory i układamy na blasze, “zamykamy” pomidory wcześniej odkrojoną częścią i skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika w temperaturę 180 stopni na około 20 minut.
Podajemy z zimnym jogurtem naturalnym i świeżym szczypiorkiem. Pycha! 🙂
  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    dekoloryzacja
    20/03/2018 at 12:22

    Takiego info potrzebowałam Dzięki. Pa 🙂

  • Reply
    idiabetyk
    20/11/2017 at 18:28

    Takich porad szukałem

  • Reply
    Krynica zdrój noclegi
    29/07/2014 at 13:36

    Często sobie takie robie podobne 😉

  • Reply
    Ola
    25/07/2014 at 19:59

    jako fanka kaszy gryczanej zdecydowanie muszę spróbować – boczek, cebulka, pomidory – to nie może się nie udać 🙂 pozdrawiam!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top