Zupa cebulowa jest znakomita na jesienne, chłodne wieczory, prawda? 🙂 W wersji zapiekanej, jak i tradycyjnej – co kto lubi. Inspirowałam się przepisem Kingi.
Grzanki:
– kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
– kilka ząbków czosnku
– oliwa z oliwek
Pieczywo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy czosnek. Następnie, kiedy oliwa będzie rozgrzana, wrzucamy pieczywo i rumienimy grzanki.
Zupa (4 średnie porcje):
– 3 większe cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1 litr bulionu mięsnego
– łyżeczka słodkiej papryki
– szczypta majeranku
– łyżka mąki
– sól i pieprz do smaku
– olej
– ser żółty i grzanki (jeżeli zapiekamy zupę)
Cebulę pokrojoną w pióra i rozgnieciony czosnek szklimy na patelni. Następnie dodajemy paprykę i mąkę – podsmażamy kilka minut. Do cebuli dodajemy bulion, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i gotujemy koło 20-30 minut, aż cebula zmięknie. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź grzankami 🙂
Nalewamy zupę do miseczki do zapiekania. Na wierz kładziemy grzanki i kilka cienkich plasterków żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym około 200 stopni, do momentu, aż ser się rozpuści. Uwaga – gorące!
Smacznego 🙂
13 komentarzy
Weganin.com
10/04/2014 at 20:42Na pewno wyprobuje. Zamienie tylko bulion miesny na warzywny i tez bedzie smaczna 🙂 Juz czuje zapach. Zakladka juz zapisana, zeby przepis nie zaginal 🙂
lady housewife
30/12/2013 at 20:10Ciekawy przepis, ja ostatnio robiłam przepis z Le Cordon Bleu z dodatkiem białego wina.
http://www.ladyhousewife.pl/gotowanie/francuska-zupa-cebulowa-le-cordon-bleu/
kulinarnyJa. pl
30/11/2013 at 11:16Uwielbiam zupę cebulową, ale w takim wydaniu jeszcze nie widziałem. Pozytywne zaskoczenie, aż zgłodniałem. Pozdrawiam 🙂
Monika Gapis
24/11/2013 at 23:16szybka, prosta, bardzo dobra 🙂
Monika Gapis
24/11/2013 at 23:14szybka, prosta, bardzo dobra 🙂
babka z rodzynkiem
21/11/2013 at 15:29Wygląda bardzo apetycznie:-)
Wiewióra
12/11/2013 at 20:44nie robiłam nigdy cebulowej i przyszła chyba wreszcie pora!!! cudna!
tu-tusia
12/11/2013 at 15:37Uwielbiam!
Ola
12/11/2013 at 11:59pycha, w sam raz na ten sezon!
Justyna Bąk
11/11/2013 at 21:16smacznie wygląda:)
Kamciss
11/11/2013 at 20:17Pyszna na rozgrzanie 🙂
Natalie
11/11/2013 at 19:48Muszę sobie w końcu tę zupę zrobić bo wygląda pysznie ! 🙂
Kasia Nowakowska
11/11/2013 at 19:58Dodatkowo jest syta i niesamowicie rozgrzewa 🙂