Zupa cebulowa jest znakomita na jesienne, ch艂odne wieczory, prawda? 馃檪 W wersji zapiekanej, jak i tradycyjnej – co kto lubi. Inspirowa艂am si臋 przepisem Kingi.
Grzanki:
– kilka kromek pe艂noziarnistego pieczywa
– kilka z膮bk贸w czosnku
– oliwa z oliwek
Pieczywo kroimy w kostk臋. Na patelni rozgrzewamy oliw臋 z oliwek i szklimy czosnek. Nast臋pnie, kiedy oliwa b臋dzie rozgrzana, wrzucamy pieczywo i rumienimy grzanki.
Zupa (4 艣rednie porcje):
– 3 wi臋ksze cebule
– 2 z膮bki czosnku
– 1 litr bulionu mi臋snego
– 艂y偶eczka s艂odkiej papryki
– szczypta majeranku
– 艂y偶ka m膮ki
– s贸l i pieprz do smaku
– olej
– ser 偶贸艂ty i grzanki (je偶eli zapiekamy zup臋)
Cebul臋 pokrojon膮 w pi贸ra i rozgnieciony czosnek szklimy na patelni. Nast臋pnie dodajemy papryk臋 i m膮k臋 – podsma偶amy kilka minut. Do cebuli dodajemy bulion, doprawiamy majerankiem, sol膮, pieprzem i gotujemy ko艂o 20-30 minut, a偶 cebula zmi臋knie. Podajemy ze 艣wie偶ym pieczywem b膮d藕 grzankami 馃檪
Nalewamy zup臋 do miseczki do zapiekania. Na wierz k艂adziemy grzanki i kilka cienkich plasterk贸w 偶贸艂tego sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym oko艂o 200 stopni, do momentu, a偶 ser si臋 rozpu艣ci. Uwaga – gor膮ce!
Smacznego 馃檪
13 komentarzy
Weganin.com
10/04/2014 at 20:42Na pewno wyprobuje. Zamienie tylko bulion miesny na warzywny i tez bedzie smaczna 馃檪 Juz czuje zapach. Zakladka juz zapisana, zeby przepis nie zaginal 馃檪
lady housewife
30/12/2013 at 20:10Ciekawy przepis, ja ostatnio robiłam przepis z Le Cordon Bleu z dodatkiem białego wina.
http://www.ladyhousewife.pl/gotowanie/francuska-zupa-cebulowa-le-cordon-bleu/
kulinarnyJa. pl
30/11/2013 at 11:16Uwielbiam zupę cebulową, ale w takim wydaniu jeszcze nie widziałem. Pozytywne zaskoczenie, aż zgłodniałem. Pozdrawiam 馃檪
Monika Gapis
24/11/2013 at 23:16szybka, prosta, bardzo dobra 馃檪
Monika Gapis
24/11/2013 at 23:14szybka, prosta, bardzo dobra 馃檪
babka z rodzynkiem
21/11/2013 at 15:29Wygląda bardzo apetycznie:-)
Wiewi贸ra
12/11/2013 at 20:44nie robiłam nigdy cebulowej i przyszła chyba wreszcie pora!!! cudna!
tu-tusia
12/11/2013 at 15:37Uwielbiam!
Ola
12/11/2013 at 11:59pycha, w sam raz na ten sezon!
Justyna B膮k
11/11/2013 at 21:16smacznie wygląda:)
Kamciss
11/11/2013 at 20:17Pyszna na rozgrzanie 馃檪
Natalie
11/11/2013 at 19:48Muszę sobie w końcu tę zupę zrobić bo wygląda pysznie ! 馃檪
Kasia Nowakowska
11/11/2013 at 19:58Dodatkowo jest syta i niesamowicie rozgrzewa 馃檪