Mało u mnie kuchni regionalnej, a zarazem polskiej. Dziś jednak postanowiłam to zmienić. Mimo tego, że nasze rodzime dania wydają nam się pracochłonne, to wręcz przeciwnie – zajmuję niewiele czasu. Wzorowałam się przepisem, który znalazłam tu 😉
Składniki:
– kilka ziemniaków
– około szklanki mąki
– pieprz, sól
– boczek wędzony
– cebula
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach i odcedzamy, aby pozbyć się wody. Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę i wyrabiamy na w miarę gładką masę – konsystencja finalnie powinna być dość gęsta i przy mieszaniu formować się w kulkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na kilka minut, aby składniki dokładniej się połączyły.
W międzyczasie gotujemy wodę w dużym garnku i solimy ją do smaku. Kiedy zacznie wrzeć, możemy zacząć gotować kluseczki. Jak to zrobić? Na małym talerzyku rozkładamy dość cienką warstwę ciasta, po czym, trzymając talerzyk nad wrzątkiem, zrzucamy ciasto łyżeczką do wody. Jedna łyżeczka = jeden kluseczek. Należy pamiętać, aby po każdej porcji ciasta, łyżeczkę zamoczyć we wrzątku. Jeżeli mój opis jest nie jasny, zachęcam do obejrzenia filmiku, do którego link podałam wyżej 🙂 Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, możemy je śmiało wyjmować na talerz.
Kluseczki podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką. Smacznego!
4 komentarze
Kasia Nowakowska
11/11/2013 at 16:10Dziękuję i polecam! 🙂
Kaszuby noclegi
11/11/2013 at 15:38Wspaniałe kluseczki :). Rewelacja.
Justyna Bąk
11/11/2013 at 10:35świetny pomysł:)
Ola
11/11/2013 at 08:16pyszne!