Obiady

Kluseczki kujawskie

Mało u mnie kuchni regionalnej, a zarazem polskiej. Dziś jednak postanowiłam to zmienić. Mimo tego, że nasze rodzime dania wydają nam się pracochłonne, to wręcz przeciwnie – zajmuję niewiele czasu. Wzorowałam się przepisem, który znalazłam tu 😉
Składniki:
– kilka ziemniaków
– około szklanki mąki
– pieprz, sól
– boczek wędzony
– cebula
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach i odcedzamy, aby pozbyć się wody. Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę i wyrabiamy na w miarę gładką masę – konsystencja finalnie powinna być dość gęsta i przy mieszaniu formować się w kulkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na kilka minut, aby składniki dokładniej się połączyły.
W międzyczasie gotujemy wodę w dużym garnku i solimy ją do smaku. Kiedy zacznie wrzeć, możemy zacząć gotować kluseczki. Jak to zrobić? Na małym talerzyku rozkładamy dość cienką warstwę ciasta, po czym, trzymając talerzyk nad wrzątkiem, zrzucamy ciasto łyżeczką do wody. Jedna łyżeczka = jeden kluseczek. Należy pamiętać, aby po każdej porcji ciasta, łyżeczkę zamoczyć we wrzątku. Jeżeli mój opis jest nie jasny, zachęcam do obejrzenia filmiku, do którego link podałam wyżej 🙂 Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, możemy je śmiało wyjmować na talerz.
Kluseczki podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką. Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Kasia Nowakowska
    11/11/2013 at 16:10

    Dziękuję i polecam! 🙂

  • Reply
    Kaszuby noclegi
    11/11/2013 at 15:38

    Wspaniałe kluseczki :). Rewelacja.

  • Reply
    Justyna Bąk
    11/11/2013 at 10:35

    świetny pomysł:)

  • Reply
    Ola
    11/11/2013 at 08:16

    pyszne!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top