Sałatki

Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką

Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką zachwyca swoją prostotą. Grillowana pierś z kurczaka jest bardzo soczysta, a papryka pod wpływem ciepła, wydaje z siebie przepyszny, słodkawy smak. Nie wiem czy wiecie, ale nie przepadam za surową papryką, dla mnie ta grillowana lub pieczona w piekarniku spełnia moje wszelkie fantazje 🙂 Do przygotowania sałatki możecie użyć dowolnego rodzaju sałat, jednak najlepiej zaopatrzyć się w mieszanki sałatkowe, które mają bogate kompozycje składników i wyglądają najładniej na talerzu. Do mojej sałatki użyłam sosu miodowo-musztardowego, aby przełamać nim ostrzejszy smak sera.


Zobacz też:

Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem

Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym

Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym

Przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem i papryką

Drukuj przepis
Porcji: 2

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • ząbek drobno posiekanego czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść sałaty
  • czerwona papryka
  • garść kawałków sera parmezan
  • sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

1

Pierś z kurczaka oczyszczamy i filetujemy na 2-3 porcje - w taki sam sposób, jak na kotlety z kurczaka. Olej, paprykę, zioła, czosnek, sól oraz pieprz, mieszamy w misce do połączenia się składników. Do marynaty wkładamy kurczaka na około 15 minut. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, kiedy przyłożymy nad nią rękę i będziemy czuli ciepło, oznacza, że się nagrzała. Na tak rozgrzaną patelnię wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na dość dużym ogniu - po kilka minut z jednej strony. Kiedy kawałki kurczaka na brzegach będą białe-usmażone, przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy podobną długość czasu, jak na pierwszej stronie. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mięso na 5 minut na patelni - musimy pozwolić, aby mięso w środku doszło i było soczyste.

2

Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na 8 części. Podsmażamy również na patelni grillowej, na której smażył się kurczak.

3

Sałatę wykładamy na talerz, dodajemy paprykę, pokrojoną pierś kurczaka oraz parmezan.

4

Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Najlepiej do wymieszania użyć małego słoiczka, którym po zamknięciu należy wstrząsnąć. Sałatkę polewamy sosem.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top