Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką zachwyca swoją prostotą. Grillowana pierś z kurczaka jest bardzo soczysta, a papryka pod wpływem ciepła, wydaje z siebie przepyszny, słodkawy smak. Nie wiem czy wiecie, ale nie przepadam za surową papryką, dla mnie ta grillowana lub pieczona w piekarniku spełnia moje wszelkie fantazje 🙂 Do przygotowania sałatki możecie użyć dowolnego rodzaju sałat, jednak najlepiej zaopatrzyć się w mieszanki sałatkowe, które mają bogate kompozycje składników i wyglądają najładniej na talerzu. Do mojej sałatki użyłam sosu miodowo-musztardowego, aby przełamać nim ostrzejszy smak sera.
Zobacz też:
Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem
Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym
Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym
Przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem i papryką
Drukuj przepisSkładniki
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- ząbek drobno posiekanego czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść sałaty
- czerwona papryka
- garść kawałków sera parmezan
- sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek
Przepis
Pierś z kurczaka oczyszczamy i filetujemy na 2-3 porcje - w taki sam sposób, jak na kotlety z kurczaka. Olej, paprykę, zioła, czosnek, sól oraz pieprz, mieszamy w misce do połączenia się składników. Do marynaty wkładamy kurczaka na około 15 minut. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, kiedy przyłożymy nad nią rękę i będziemy czuli ciepło, oznacza, że się nagrzała. Na tak rozgrzaną patelnię wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na dość dużym ogniu - po kilka minut z jednej strony. Kiedy kawałki kurczaka na brzegach będą białe-usmażone, przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy podobną długość czasu, jak na pierwszej stronie. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mięso na 5 minut na patelni - musimy pozwolić, aby mięso w środku doszło i było soczyste.
Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na 8 części. Podsmażamy również na patelni grillowej, na której smażył się kurczak.
Sałatę wykładamy na talerz, dodajemy paprykę, pokrojoną pierś kurczaka oraz parmezan.
Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Najlepiej do wymieszania użyć małego słoiczka, którym po zamknięciu należy wstrząsnąć. Sałatkę polewamy sosem.
0 komentarzy